Kaupunkiuutiset

Kirja hämäläisestä likidemokratiasta

Hämäläinen likidemokratia tarkoittaa kutakuinkin hiljalleen, mutta reilusti syttyvää kansanvallan käyttämistä, jossa pyritään vaikuttamaan päätöksentekoon kestävästi, maalaisjärjellä ja joka ikinen kylämummo mukaan ottaen.

Likidemokratiaa -kirja on kirjoituksia hämäläisestä kyläelämästä ja pohdintoja siitä, miten tekemisen demokratia voisi täyttää edustuksellisen demokratian vajetta.

Hämeen Kylät -yhdistys kehitti valtakunnallisestikin kiinnostavaa toimintamallia Hämeenlinnan kaupungissa Hauholla sekä Janakkalan kunnassa. Asukkaiden, kylien, yhdistysten ja kunnan vuoropuhelua rakennettiin käytännönläheisesti niin, että niistä valmistui Elävä Janakkala – ja Hauhon suunta -toimenpideohjelmat. Lisäksi kyläyhdistysten kanssa koottiin asukkaiden yhteisiä tarpeita ja tavoitteita kyläsuunnitelmiksi.

Likidemokratiaa! -kirjassa kerrotaan 2000-luvun hämäläisestä lähidemokratiasta, kylien hyvistä kokemuksista ja käytännöistä sekä pohditaan miten pienyhteisöiden elämänlaatua voidaan yhteisöllisesti kehittää.

Kirja on Yhdessä tulevaan – asukkaat, kylät, yhdistykset ja kunnat Hämeessä -hankkeen loppujulkaisu. Hanketta rahoitti Hämeen ELY-keskus Manner-Suomeen maaseudun kehittämisohjelmasta.

Kirjaa on saatavilla kirjastoissa ja se on luettavissa e-julkaisuna www.e-julkaisu.fi/paijat-hameen kylat/likidemokratiaa/

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset