fbpx
Kaupunkiuutiset

Kirjailijailtoja jo 30 vuotta

Hämeenlinnalainen pääsee kirjojen lukijan näkövinkkelistä kiinni ainutlaatuiseen palveluun – kotimaisten kirjailijoiden tapaamisiin kotikaupungissa.

– Pääkaupunkiseudulla vastaavia mahdollisuuksia tietysti löytyy, mutta näin laajalla konseptilla kirjailijailtojen kaltaisia tapahtumia ei järjestetä säännöllisesti kuin Lohjalla. Joskus aikaisemmin näitä oli myös Savonlinnassa, mutta ei enää, kirjailijatapaamisten ”isä”, taloustirehtööri Arto Pakkanen kertoo.

Ensi keskiviikon kirjakauppa Kirja&Idean ja Hämeenlinnan kirjaston järjestämässä juhlatapaamisessa on jälleen kuusi kirjailijaa kertomassa yleisölle omista teoksistaan.

30 vuodessa ja 48 eri kirjailijaillan järjestämisen kautta Pakkasella on syntynyt myös ainutlaatuinen verkosto suomalaisen kirjallisuuden ytimeen, mikä helpottaa edelleen jatkuvien yleisötilaisuuksien järjestämistä.

Pakkanen keksi idean kirjailijatapaamisiin lohjalaisen kollegansa kanssa vuonna 1986. Heti ensimmäisellä kerralla tapahtuma oli raatihuoneen hulppeissa tiloissa. Tilaisuuden veti valtakunnan kirjallisuuselämän siloinnen suuri vaikuttaja Hannu Tarmio, joka haastetteli myös avaustapahtumaan osallistuneet kirjailijat. Sen jälkeen haastatteluista on vastannut pääasiassa Arto Pakkanen.

Ensimmäiset tapahtumat kirjakauppias hoiti yrityksensä kautta, mutta pian kumppaniksi tuli Hämeenlinnan kirjasto. Yhteistyö on kestänyt jo 26 vuotta.

– Tässä tulee vanha totuus pintaan – yksi taho saa kahdella satasella enemmän aikaan kuin kaksi eri tekijää kumpikin yhdellä satasella. 1+1 on enemmän kuin kaksi, Pakkanen laskee.

– Molemmat ovat samalla astialla – edistämässä suomalaista kirjallisuutta, tukemassa kirjailijoita ja monipuolistamassa lukukokemusta.

Arto Pakkanen näkeekin, että kirjailijoiden omat kertomukset avartavat lukijoille sitä maailmaa, joka avautuu pelkän kirjan lukukokemuksen kautta.

– Johtoajatuksena on, että kaikki kirjallisuuden lajit ovat päässeet vuosien aikana esille. Myös paikalliset kirjailijat ovat päässeet näkyville. Tapahtumiin on saatu oikeastaan kaikki valtakunnan kärkikirjoittajat. Yksittäistapauksissa esteeksi on noussut pitkä välimatka, kun yhden illan tapahtumaan ei valtavan kaukaa kannata lähteä, Arto Pakkanen kertoo.

Tämän syksyn kirjailijaillassa Lyseon Janne-salissa ovat mukana Paula Havaste, Kari Hotkainen, Virpi Hämeen-Anttila, Juha-Pekka Koskinen, Eero Ojanen ja Erkki Wuolijoki. Tilaisuus 25.11. alkaa kello 19.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset