Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Juha Itkosen teokset syntyvät elämän keskeltä - "Jos kirjassa ei ole kirjailijan omaa ääntä, siinä ei ole mitään"

Itkosta surettaa entisen kotikaupunkinsa Hämeenlinnan tyhjentynyt keskusta. Uusi näytelmä on työn alla.
Kirjailija Juha Itkonen vieraili entisessä opinahjossaan Myllymäen koululla osana koulun ilmiöviikkoa. Paneelikeskustelussa oppilaat esittivät Itkoselle kiperiä kysymyksiä, joihin hän vastasi parhaansa mukaan. Kuva: Heli Karttunen
Kirjailija Juha Itkonen on alkujaan hämeenlinnalainen. Kuva: Heli Karttunen

– Olen seurannut maailmanmenoa aika tyrmistyneenä, kirjailija Juha Itkonen sanoo.

Itkonen ei pelkää isoja, ajankohtaisia aiheita. Pari vuotta sitten häneltä ilmestyi kirja Minun Amerikkani, joka on henkilökohtainen matkakirja Amerikasta Trumpin valtaannousun ajalta. Tänä vuonna hän julkisti yhdessä Kjell Westön kanssa kirjeenvaihtokirjan 7 + 7 – Levottoman ajan kirjeitä.

– Katsomme Kjell Westön kanssa maailmaa ihmetellen ja kirjoitamme ilmastokriisistä sekä vahvoista johtajista, hämeenlinnalaislähtöinen kirjailija kertoo vieraillessaan Myllymäen koululla.

Ilmiöviikon paneelikeskustelussa Juha Itkosta tenttasivat Myllymäen koulun kuudesluokkalaiset Daniel Stenvall ja Hertta Vartiainen.

Vaimon menestys myllersi elämän

Itkosen mukaan kirjat syntyvät elämän keskeltä. Silläkin on vaikutusta, että vaimon Maija Itkosen nyhtökaurasta tuli ilmiö ja kansainvälinen menestys.

– Maijan start up -yrittäjän maailma on kiinnostava ja hyvin erilainen kuin omani, mutta siinä on myös tiettyjä samankaltaisuuksia. Se on hyvin luovaa hommaa ja siinä on riskiprojekteja. Sillä, että Maija on tälläkin hetkellä Amerikassa edustamassa yritystään, on vaikutusta perheemme elämään ja varmasti myös minuun kirjoittajana.

Paneelikeskustelua oli seuraamassa koko salillinen koulun oppilaita.

Omakustanteet eivät pelota

Kirja on saanut kovia haastajia.

– Kirjan tilanne ei ole toivoton, mutta kyllä ihmisten vapaa-ajasta kilpailee moni helpommin lähestyttävä asia. Some ja älypuhelimet ovat vaikuttaneet hirveästi ajankäyttöön ja keskittymiskykyyn. Kirjamessuilla käy paljon ihmisiä ja myös äänikirjojen suosio on kasvanut, mutta ydinjuttu, eli luettu kirja on aika ahtaalla.

Itkosta ei kuitenkaan pelota se, että kirjojen julkaisu on nykyisin helpompaa kuin koskaan.

– On hyvä, että ihmiset kirjoittavat ja saavat tekstejään julki omakustanteina, mutta lukeminen on vähentynyt. Siinä on ristiriita. Jotta voimme kirjoittaa, täytyy myös lukea. On myös mielenkiintoista, että kirjailijuus nähdään edelleen tavoittelemisen arvoisena, vaikka kirjailijan asema yhteiskunnassa on vähäisempi kuin parikymmentä vuotta sitten, hän pohtii.

Oman äänen täytyy kuulua

Itkosella on takanaan kaksi vuosikymmentä säännöllistä kirjoittamista sen eri muodoissa. Hän on tehnyt romaaneja, lehtijuttuja ja kolme tekstiä näyttämölle.

– Halusin kirjoittaa tarinoita jo lapsena. Kirjoittaminen on minulle tapa jäsentää todellisuutta, yritys ymmärtää omaa ja ihmisen elämää.

Ajatus tyylilajin vaihtamisesta saa mietteliääksi.

– Kysymys on itselleni akuutti. Vaihtelua toivoo itse ja kriitikotkin toivovat, mutta lukijat ehkä harvemmin. Puitteita voi vaihtaa, rakenteita ja kerronnallisia ratkaisuja, mutta jos kirjassa ei ole kirjailijan omaa ääntä, siinä ei ole mitään. Oma ääni ei muutu.

Ja vastauksena tavallisimpaan kysymykseen:

– Seuraava kirja on vasta ideoina ajatuksen tasolla, ei sen valmistumista voi vielä luvata.

Uusi näytelmä tulossa

Näytelmän tekeminen poikkeaa muusta kirjoittamisesta siinä, että se on ryhmätyötä. Hämeenlinna-näytelmä vuodelta 2013 syntyi yhteistyössä ohjaaja Jussi Nikkilän kanssa.

– Hämeenlinna-näytelmässä oli kiinnostavaa, että ohjaaja ja osa näyttelijöistä oli helsinkiläisiä, siitä tuli hauska säväys koko juttuun. Myös hämeenlinnalaisia kävi Helsingissä katsomassa näytelmää ja siitä oli muutama vierailuesityskin täällä.

Parhaillaan työn alla on neljäs näytelmä, tilaustyö Helsingin ja Lahden kaupunginteattereille.

– Näytelmän työnimi on Välimatka, mikä kuvaa ison ja pienen kaupungin välistä jännitettä. Tavoitteena on perinteinen, kolmen hengen näytelmä.

Entisen kotikaupungin tila surettaa

Hämeenlinnalaisuus vaikuttaa Itkosessa yhä vahvasti.

– Kannatan edelleen HPK:ta ja viime keväänä havahduin jossain vaiheessa, että tässähän ollaan finaaleissa.

Myös entinen opinahjo tuo paljon muistoja mieleen.

– Myllymäen koulu oli turvallinen ja antoi hyvät eväät koulutielle.

Kaupungin toriparkkikeskustelua ja kouluasioita hän seuraa hiukan murheellisena:

– Keskustan tilanne surettaa. Kun käyn siellä vanhempieni luona, se tuntuu tyhjentyneeltä. Helsingistä katsottuna luonto ja kulttuuri ovat ne, mitä nostaisin esille. Hämeenlinna on oikeasti vanha, täällä on historiaa ja kulttuuria, mikä erottaa sen Salosta tai Kouvolasta.

Kirjailija Juha Itkonen

Syntynyt 1975 Hämeenlinnassa, asuu Helsingissä.

VM Helsingin yliopistosta 2001.

Aloitti syksyllä kolmivuotisen pestin valtion taideneuvoston puheenjohtaja.

Perhe: vaimo Maija Itkonen ja neljä lasta.

Harrastukset: puuhailu lasten kanssa, musiikki, puutarhanhoito.

Palkittu kirjailija on julkaissut kahdeksan romaania sekä näytelmiä ja muita muita teoksia. Viimeisin romaani on Otavan vuonna 2018 julkaisema Ihmettä kaikki.

Motto: ”Pessimisti pettyy aina.”

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset