Kaupunkiuutiset

Kirjakauppa kestää 
digin rynnistyksen

Kirjakauppa-alalle ennustettiin digitaalisen maailman yleistyttyä jos ei pikaista, niin ainakin hidasta kuolinkamppailua.

– Alan tilanne on varmasti kireä, mutta ei lainkaan toivoton. Kirja pitää pintansa. Viimeiset tilastot USA:sta ja Iso-Britanniasta kertovat paperikirjan vallanneen takaisin osuuttaan digitaaliselta kirjalta, hämeenlinnalaisen kirjakauppa Kirja&Idean yrittäjä Heikki Pakkanen kertoo.

– Digikirjallisuuden osuus on Suomessa edelleen vain muutamia prosentteja. Se ei anna kuitenkaan tilaisuutta olla ja odottaa, vaan koko ajan täytyy ennakoida. Monesti tuttu ja turvallinen saa uuden toteutustavan, mutta se ei merkitse suinkaan digitalisointia.

– Kirjan arvostus esimerkiksi lahjana ei ole kadonnut mihinkään. Kirjakaupassa se on käsin kosketeltavana ja vertailtavana muihin vaihtoehtoihin. Verkkokaupassa tätä mahdollisuutta ei ole, Pakkanen perustelee kantaansa positiiviseen tulevaisuuden näkymään.

– Toisaalta kirjakauppa ei ole koskaan pärjännyt pelkällä kirjojen myynnillä, ei pärjää jatkossakaan. Palvelukokonaisuuden laajuus sekä houkuttelevuus on alalla tärkeää.

Tänä vuonna 30 vuotta täyttävä, Hämeenlinnan Kirjakauppa Oy nimellä toimiva yritys jalosti muutamia vuosia sitten uuden valtakunnallisen myymäläketjun, Kirja&Idea. Kokonaisuuteen kuuluu nyt yhdeksän myymälää neljän yrittäjän vetämänä. Hämeenlinnan lisäksi liikkeet sijaitsevat Tampereella, Turussa ja Oulussa.

– Meillä on nyt erittäin toimiva ja tarkoituksenmukainen kokonaisuus. Uusien liikkeiden mukaan ottaminen on tarkan harkinnan takana, ketjun ideoinut Heikki Pakkanen sanoo.

– Olemme osa kokonaisuutta, mutta mitä suurimmassa määrin hämeenlinnalainen yritys. Meidän valikoimassamme on aina korostunut paikallisuus. Täkäläiset kirjailijat saavat teoksensa varmasti esiin, myös omakustanteet. Hämeenlinnan vuosikalenteri sekä Vexi Salmen ”Rinkelinmäen pojat”-kirjojen kustantaminen on kiinteä osa kotiseututyötä, jossa olemme aktiivisesti mukana, Heikki Pakkanen sanoo.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset