Kaupunkiuutiset

Kirjasto = palvelukeskus

– Päättäjät siellä kantakaupungissa eivät todennäköisesti ymmärrä, että pitäjäkirjastot ovat paljon muutakin kuin kirjojen lainauspaikkoja.

Tätä kirjaston monipuolista roolia painotetaan suurien toimintamuutosten alla olevien Rengon ja Tuuloksen asukkaiden keskuudessa. Säästöhalukkuutta kirjastojen lopettamisella ja muutoilla ei pitäjissä ymmärretä siinäkään valossa, että kirjastojen kohdalla kyse on muutamista kymmenistä tuhansista euroista. Kaiken päälle tilat jäävät tyhjiksi, mutta edelleen kaupungin ylläpidettäväksi.

Tuuloksessa kirjaston tilavuokra on vuodessa liki 28 000 euroa. Aineistoon annetaan 10 000 euroa.

– Kirjasto on paikkakuntalaisille paljon, paljon muuta kuin kirjasto. Kirjasto on kaupungin ainoa palvelupiste tuuloslaisille. Jos en pysty konkreettisesti auttamaan asiakasta juuri siinä hetkessä, hankin ainakin tiedon siitä, mistä tieto ja palvelu löytyy, kirjastovirkailija Anitta Mäki Tuuloksen kirjastosta sanoo.

Kirjasto on paitsi kirjojen kotipesä ja palvelupiste, niin myös erilaisten toimintojen keskuspaikka.

– Paikallisille asukkaille kirjasto on mitä suurimmassa määrin myös kohtaamispaikka, kun mitään muuta ei enää kylässä ole. Kirjaston kokonaismerkitystä pitäjän asukkaille ei varmasti kantakaupungissa oivalleta, jossa kirjasto on hiljaisuuden tyyssija. Meillä kirjasto on mitä suurimmassa määrin ihmisten tapaamispaikka, niin lasten, nuorten kuin vanhempien kohdalla, Anitta Mäki painottaa.

Samaa sanoo myös paikallisen 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Tuija Ruoholahti, joka näkee ja kokee kirjaston sekä toimintojen vetäjänä että pienten lasten äitinä.

– Kahdeksanvuotias poikani sano aivan äskettäin, että Tuuloksen kirjasto on paras paikka Tuuloksessa!

Muutolle ei perusteita

Rengossa on edelleen uhkana pakkomuutto nykyisestä paikasta uuden koulun tiloihin, jossa ei ole tarkoitusta varten suunniteltuja tiloja.

– Muutolla kirjastokäynnit tehdään etenkin vanhemmalle väestölle nykyistä vaikeammaksi. Nyt olemme kauppojen vieressä ja muiden palvelujen vierellä, koulu vastaavasti liki kahden kilometrin päässä keskustaajamasta. Muutossa eri olisi mitään järkeä, Rengon kirjastonhoitaja Kirsi Kaulio sanoo.

Hän näkisi mieluumminkin niin päin, että nykyiseen kirjastoon hankitaan lisää muita toimintoja, kuin sen että kirjasto näivetetään koulukiinteistöön.

Samaa mieltä on nelisen vuotta Rengon taajamassa asunut Paula Lammi, joka käy päivittäin kirjastossa lukemassa lehtiä ja hankkii tarvittaessa muuta tietoa kaupungin palveluista.

– Kirjastokäynnit vähenisivät minulta, samoin varmasti valtaosalta kylällä asuvilta ikäihmisiltä.

Sekä Rengossa että Tuuloksessa kirjasto on monelle myös julkisten liikennevälineiden odotuspaikka, kun julkiset liikenneyhteydet ovat kutistuneet jo muutenkin liki olemattomiin.

– Juuri tällaisissa arkisissa asioissa kirjasto on liki korvaamaton, Anitta Mäki muistuttaa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset