Kaupunkiuutiset

Kirjaston rooli pysyy muutosten tuulissa

Kunnat tekevät uusien koronamääräysten mukaisia linjauksiaan tiistaina. Hattulassa ja Janakkalassa on jo päätetty, että kirjastot pysyvät toistaiseksi auki. Hämeenlinnan ratkaisuja odotetaan tiistain aikana.

Kirjasto on aloittanut verkossa uuden palvelun, Osallistavan valinnan, jossa asiakkaat voivat olla mukana päättämässä mitä aineistoja kirjastoon hankitaan.

Osallistavassa valinnassa asiakkaat pääsevät kommentoimaan ja valitsemaan mieleisiään kirjoja ja muita aineistoja valmiista listoista. Ensimmäiseksi asiakkaat pääsevät kertomaan mitä konsolipelejä, ruotsinkielisiä dekkareita ja englanninkielisiä matkaoppaita he haluaisivat valikoimiin. Uusia listoja julkaistaan säännöllisin väliajoin.

– Asiakkaat voivat tavallaan äänestää siitä, mitä he kirjastoon haluavat ja voivat myös kommentoida niitä, johtava informaatikko Varpu Vallbacka selittää.

– Esimerkiksi englanninkielisiä matkaoppaita julkaistaan vuodessa 200 ja niistä noin 50 valitaan. Jos viisi ihmistä paukuttaa Montrealin matkaoppaan puolesta, tiedämme, että sellaiselle on kysyntää.

Systeemiä on käytetty muun muassa Turun kirjastossa, jossa osallistavaan valintaan on osallistunut aktiivisesti 150 asiakasta. Ensi vuonna Hämeenlinnassa sanansa pääsee sanomaan myös lehtivalikoimasta.

Millä perusteilla aineiston valintoja kirjastoon sitten muuten tehdään?

– Valinnat perustuvat kirjastonhoitajien ammattitaitoon ja tietoon asiakkaiden tarpeista, kirjastotoimenjohtaja Inkeri Jurvanen kertoo.

– Työhömme kuuluu myös sivistystehtävä, joten tarjoamme ihmisille laatukirjallisuutta vaikka väkisin.

Nettimaailman merkityksen yhä kasvaessa monella lienee mielikuva, että kirjastojen lainausmäärät olisivat sukeltamassa pohjamutiin. Näin ei kuitenkaan ole. Aikuisten puolella on ollut muutaman prosentin laskua vuodessa, mutta lasten ja nuorten kirjalainat ovat kasvussa.

– Levyjen lainaus on vähentynyt, mutta nuotteja lainataan enemmän, koska musiikin omaehtoinen tekeminen kiinnostaa. E-kirjojen lainamäärät ovat triplaantuneet ja entistä enemmän lainataan uutta aineistoa, Vallbacka sanoo.

– Niin kauan kun meillä on koulut, hyvin toimiva esiopetus ja kirjastoja, niin lapset kyllä aivan varmasti lukevat. Myöhemmin aika paljon merkitystä on sillä, miten lukemiseen kodeissa suhtaudutaan ja millaista esimerkkiä annetaan.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset