fbpx
Kaupunkiuutiset

Kirjaton, karjaton Eino Leino lumoutui Kukkian maisemista

Hauhon Sotjalan kylän Hovinkartanossa muistellaan ensi torstaina, runon ja suven päivänä, Eino Leinon päivänä, runoilijan kesää hauholaismaisemissa ja Kukkian Ahosaaren mökillä. Tunnelmiin johdatellaan sekä sanoin että suvisin sävelin.

Ensimmäisen maailmansodan aattona, kesällä 1914 Hella Wuolijoki sai houkuteltua rankasta juhlimisesta ja ravintoloissa notkumisesta jo uupuneen, tuskaantuneen ja pahasti velkaantuneen Eino Leinon Kukkian Ahosaaressa olevaan pieneen Wuolijoen suvun mökkiin, rauhoittavaan ja hiljaiseen järvimaisemaan.

”Saarella suven iäisen” Eino, Hella ja Sulo Wuolijoki viettivät pitkän rupeaman myöhäiseen syksyyn saakka. Kirjallisia töitä tehtiin, kalastettiin, saunottiin ja käytiin syvällisiä keskusteluja, joskus hyvinkin kiihkeäsävyisiä. Hellan tiukasta valvonnasta huolimatta Sulo ja Eino saivat jokusen kerran sahtikanisterinkin hivutetuksi saarelle. Saunajuomaksi, ei muuten.

Saarella Leino suomensi paitsi Danten Jumalaista näytelmää, loi myös joukon runoja, joita myöhemmin julkaistiin ”Elämän koreus” -kokoelmassa. Hän vaikuttui olostaan hämäläismaisemissa jopa niin, että tokaisi tuntonsa julki sanomalla ”Hämäläinen minä olen!”

Leinon ensisijainen tahto koko elämänsä ajan oli tuntea itsensä vapaaksi. Maallisesta materiasta hän oli luopunut jo niin, että omaisuus mahtui Kukkian kesänä muutamaan nuhjuiseen kapsäkkiin. Hengen ja sielun vapaus oli päämäärä, johon Leino koki yltävänsä Ahosaaren hiljaisuudessa ainutkertaisella tavalla. ”Kirjaton ja karjaton mies” suunnitteli jopa rakennuttavansa oman mökin Kukkian pieneen saareen.

Hauhon Niskavuorinäyttämö esitti vuonna 2009 Pentti Järvisen kirjoittaman ”Runoilijan kesä” -näytelmän juuri Hovinkartanon hulppeassa pihamiljöössä. Sotjalan kulttuurirapsodiassa nähdään katkelmia näytelmästä ja erikseen syvennytään hieman myös Leinon elämänvaiheisiin ja vapaudenkaipuuseen.

Suvisia säveliä teemaan liittyen esittävät Pekka Rantio, piano ja Maria Mattila, sello.

Sotjalan kulttuurirapsodia Hilmanhovin ylisillä alkaen klo 18. Hovinkartanon osoite on Sotjalantie 58, 14700 Hauho.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset