fbpx
Kaupunkiuutiset

Kolumni: Kirje ulkoliikuntapaikkamestarille

Seppo Rehunen on hämeenlinnalainen.

Talvi on parhaimmillaan, lunta riittää ja Hämeenlinnan ladut ovat huippukunnossa. Koska luonto ei ole joka vuosi yhtä suotuisa, lähestyn Sinua, kaupungin ulkoliikuntapaikkamestari, hiihtämistä koskevalla avoimella kirjeellä. Oletan Sinun johtavan alaasi isännän ottein.

Ammattilaisena et liene yllättynyt siitä, että niin moni meistä liikkuu talvella suksin. Osa meistä ei malta odottaa talveen asti, vaan haluaa suksia jo marraskuussa, kuten tehdään Valkeakoskella, Lempäälässä, Tampereella, Nokialla ja melkein kaikkialla Suomessa. Mutta ei Hämeenlinnassa. Olemme jääneet jälkeen talven liikuntapaikkojen kehityksessä.

Hiihtopaikoista tulee huolehtia ympäri vuoden. Ensi syksyn marras- ja joulukuun hiihto-olosuhteiden turvaamisen aika on nyt. Lumi tykitetään helmikuun pakkasilla varastoon, josta se levitetään marraskuun alussa. Menetelmä on halpa, yksinkertainen ja tehokas ja aikaistaa suksille pääsyä kahdella kuukaudella juuri silloin, kun muu ulkona liikkuminen ei houkuta.

Ympärivuotiseen huolehtimiseen kuuluu myös latupohjien parantaminen. Ensi kesän kohteeksi ehdotan Sibeliuksen kymppiä, joka tunnetaan myös Aulangon kymppinä. Latukoneita ja suksia rikkovat kivet ja mättäät poistetaan, reitille pystytetään opas- ja kilometrikylttejä ja luontoon sijoitetaan soimaan muutama Sibeliuksen sävellys. Kun tämän toteutat, lupaan Sinulle maineen liikunnan ja kulttuurin ennakkoluulottomana yhdistäjänä ja edistäjänä.

 

Tiedostatko, että olet onnekas ollessasi nimenomaan Hämeenlinnan liikuntapaikkamestari? Latu-urheiluja varten Sinulla on apunasi innokas ja osaava vapaaehtoisten verkosto, erinomainen henkilökunta, uusia lumitykkejä ja tasokkaita latukoneita. Ja kaiken lisäksi perinteikkäät ja ulkoliikuntaan poikkeuksellisen hyvin sopivat Ahveniston ja Aulangon ulkoilualueet.

Kun kerran olosuhteet ovat näin upeat, niin miksi et Sinä ja henkilökuntasi päätä, että käytössäsi oleva lumetusjärjestelmä on kunnossa silloin, kun ensimmäiset pakkaset koittavat. On kiusallista, että pumput ja tykit ovat epäkunnossa kriittisellä hetkellä, kuten tänä vuonna kävi. Ota tästä opiksesi.

Uutena virkamiehenä olet varmaan avoin hyvälle viestinnälle. Jos näin on, niin uudista välittömästi latukarttaan liittyvä sivusto. Ainakin minulle kartat ovat liian vaikeaselkoisia enkä onnistu saamaan niistä haluamiani tietoja. En taida olla ainoa.

 

Koska meillä hiihdon ystävillä on Sinulle paljon asiaa, on vielä yksi pyyntö. Järjestä lumien sulettua toukokuussa raatihuoneella polkupyöräparlamentin tapainen avoin hiihtoparlamentti. Näin me kaupunkilaiset voimme auttaa Sinua tärkeässä työssäsi ja ideoida yhdessä entistäkin paremmin asukkaita palvelevia ulkoliikuntapalveluja.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset