fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Kirkkoherra Kimmo Reinikainen: "Toivon sanoma ei ole kadonnut" – Seurakunta soittaa pääsiäisenä kaikille 80 vuotta täyttäneille

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnassa paiskitaan poikkeustilanteessa hartiavoimin töitä, eikä lomautuksista ole puhetta.
Kirkkoherra Kimmo Reinikainen kertoo itse turvautuvansa ulkoiluun ja luonnossa liikkumiseen, kun takapuoli alkaa toimistotyössä puutua ja eristys masentaa mieltä. Kuva on viime joulukuulta, kun seurakunta järjesti ohjattua luistelua Hämeenlinnan torilla. Kuva: Toni Rasinkangas
Kirkkoherra Kimmo Reinikainen kertoo itse turvautuvansa ulkoiluun ja luonnossa liikkumiseen, kun takapuoli alkaa toimistotyössä puutua ja eristys masentaa mieltä. Kuva on viime joulukuulta, kun seurakunta järjesti ohjattua luistelua Hämeenlinnan torilla. Kuva: Toni Rasinkangas

Kirkkovuoden keskeisin juhla pääsiäinen on ovella, mutta tänä vuonna sitä vietetään hyvin eri tavalla kuin ennen.

Kirkkoherra Kimmo Reinikainen, miten seurakunta on sopeutunut korona-aikaan?

– Kun aivan ensimmäiseksi lähdettiin perumaan tilaisuuksia, se tuntui henkisesti tosi pahalta. Tilanne on totaalisesti aivan uusi ja pari päivää meni ihmetellessä, mutta sitten päästiin vauhtiin. Olen ylpeä meidän työporukastamme.

Jumalanpalvelukset toimitetaan nyt suoratoistona. Miltä tuntui saarnata tyhjälle kirkolle?

– Oli kyllä mielenkiintoinen kokemus. Vähän aikaa meni tyhjiä penkkirivejä katsellessa, mutta aika äkkiä totuin ajatukseen, että siellähän ne ihmiset ovat linssin takana. Ensimmäisessä striimissä oli 860 vierailijaa.

Iso osa toiminnastanne on nyt verkossa. Kuinka kova vääntö digiloikka on ollut?

– Todella intensiivisesti on tehty töitä, mutta edessä on maraton, josta on vain pari kilsaa juostu.

Millä muilla tavoilla pyritte tavoittamaan ihmisiä?

– Soitamme pääsiäisviikon aikana kaikille 80 vuotta täyttäneille seurakuntalaisille ja kysymme, onko kaikki hyvin. Haluamme kantaa heistä huolta ja antaa kontaktin ulkomaailmaan.

– Kerhojemme perheille on soitettu ja kaikille 4–6 -vuotiaille on postitettu kirjepyhis. Nuoret kohdataan omilla kanavillaan, varhaisnuorille on WhatsApp –kontakti.

Seurakunnalla on paljon työntekijöitä. Onko lomautuksia näkyvissä?

– Tätä meiltä on paljon kysytty. Emme ole lomauttamassa, ihmiset ovat kaikki töissä.

Kirkollisia toimituksia hoidetaan poikkeusjärjestelyin. Mitä se tarkoittaa?

– Ristiäisissä ja muissa tilaisuuksissa voi olla vain kymmenen henkeä paikalla, poikkeuksena hautajaiset, joihin lähisuku saa tulla. Olemme tarjonneet esimerkiksi kastetilaisuuksiin seurakunnan tiloja, jotta osallistujat voivat olla vähän etäämmällä toisistaan. Häitä ihmiset ovat lykänneet.

Kuinka itse jaksat tässä tilanteessa?

– Kiitos kysymästä, ihan hyvin. Olen aktivoitunut ulkoiluun, kun työpöydän ääressä tahtoo takapuoli puutua. Välillä eristys vetää mielen matalaksi, mutta onneksi on kevät. Nämä ovat huikeita aikoja käydä metsän siimeksessä ja siitä voi olla kiitollinen.

Facebookista löytyy Ristiriita-podcast. Mistä siinä on kysymys?

– Olemme halunneet kokeilla verkossa erilaisia asioita, sillä ihmiset kaipaavat hengellistä sisältöä. Podcastissa on kaksi pappia, joilla on hyvä ulosanti ja pirteät luonteet. He keskustelevat teologisista sekä ajankohtaisista aiheista ja ovat hyvässä hengessä eri mieltä.

Kirkko on kuitenkin auki. Käykö siellä ihmisiä?

– Vaihtelevasti. Sunnuntaisin jumalanpalveluksen jälkeen käy enemmän, viikolla taas satunnaisesti. Pappi on paikalla arkisin kello 11–13 ja kirkko on avoinna hiljentymiseen sekä rukoilemiseen, ei niinkään keskustelemiseen.

Millaisia ajatuksia sinulla on pääsiäisestä juuri tässä hetkessä?

– Surumielisyyden ja kärsimyksen teemat kolahtavat nyt kovaa, kun ihmisten yksinäisyys on vielä syvempää ja pienyrittäjät kamppailevat taloudellisissa vaikeuksissa. Kärsivän Kristuksen kasvot muistuttavat siitä, että Jumala on läsnä. Vaikka korona saapui, Jumala ei poistu.

– Mietin paljon sitä, miten pystyisimme pääsiäissunnuntaina iloitsemaan. Meillä on huikea toivon sanoma, että pahoilla asioilla on päätepisteensä ja hyvä voittaa. Tulee aika, kun rajoitukset poistuvat ja kirkonkellot soivat.

Hämeen Sanomien verkkosivuilta pääsee katsomaan kiirastorstain 9.4. klo 18 jumalanpalveluksen, pitkäperjantain 10.4. klo 15 hartauden sekä sunnuntain 12.4. klo 10 jumalanpalveluksen.

Seurakunta verkossa

Kiirastorstai 9.4. klo 18 sanajumalanpalvelus.

Pitkäperjantai 10.4. klo 15 Jeesuksen kuolinhetken hartaus.

Ensimmäinen pääsiäispäivä su 12.4. klo 10 sanajumalanpalvelus.

Toinen pääsiäispäivä ma 13.4. klo 10 sanajumalanpalvelus.

Lasten ja lapsiperheiden pääsiäishartaus on katsottavissa verkossa.

Seurakunnan YouTube-kanavalla on puuhavinkkejä ja satutuokioita kotiin.

Ristiriita on kuunneltavissa Soundcloudissa. Uudet jaksot perjantaisin.

Lue lisää: www.hameenlinna-vanajanseurakunta.fi/apua-ja-tukea/toivoa-elamaan.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset