Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Kirppulinnan Anita Penttinen ei ole katunut alanvaihtoaan: "Olen saanut tästä leivän ja vähän juustoakin."

Anita Penttisen tämän hetken suosikkiesine Kirppulinnan valikoimassa on Iittalan vanha lasikannu 1960-luvulta. "Se on vain yksinkertaisesti niin kaunis", hän sanoo. Kuva: AP Sarjanto
Anita Penttisen tämän hetken suosikkiesine Kirppulinnan valikoimassa on Iittalan vanha lasikannu 1960-luvulta. "Se on vain yksinkertaisesti niin kaunis", hän sanoo. Kuva: AP Sarjanto

Kirpputori Kirppulinnan tiskin takana on Anita Penttinen, joka ennen yrittäjäksi ryhtymistään oli yli 30 vuotta ravintolakokkina.

– Siinä hommassa tuli mitta täyteen ja aloin miettiä, eikö elämässä ole mitään muuta. Tampereella oli kirpputori myynnissä ja tavarat tuotiin sukulaisten avustuksella rekalla Hämeenlinnaan, Penttinen muistelee.

Hyvälaatuiset käytetyt vaatteet ovat vuodesta toiseen kirpputorien parhaiten liikkuvaa tavaraa ja valikoimaa on runsaasti. Kuva: AP Sarjanto
Hyvälaatuiset käytetyt vaatteet ovat vuodesta toiseen kirpputorien parhaiten liikkuvaa tavaraa ja valikoimaa on runsaasti. Kuva: AP Sarjanto

Alanvaihto ei kaduta

Kirppulinna oli ensimmäiset kaksi vuotta Reskan kulmilla TV-Sävelen yläkerrassa, kunnes kauppakeskus Goodmanin tultua vuokrat nousivat.

Edullisemmat, joskin pienemmät tilat löytyivät katutasosta Palokunnankadulta, jossa kirpputori on toiminut seitsemän vuotta.

Alanvaihtoaan Penttinen ei ole katunut.

– Olen ehdottomasti tyytyväinen. Ei voi sanoa, että aamulla suututtaisi lähteä töihin, hän nauraa.

– Meillä on ihanat asiakkaat ja siitä tulee viihtyisyyttä minun päivääni.

Vaatteet ja astiat vetävät

Tällä hetkellä kirpparilla on eniten menekkiä vaatteilla, astioilla ja koriste-esineillä. Penttisen mukaan ihmiset kuitenkin miettivät entistä tarkemmin, kuinka paljon he ovat valmiita tavaroista maksamaan.

– Tuntuu, että tällä hetkellä kiinnostus esimerkiksi maljakoita tai keramiikkaa kohtaan on vähän laskenut, hän pohtii.

Muumimukien kohdalla liikenne on vilkasta molempiin suuntiin.

– Jotkut ovat jo kyllästyneet niitä keräilemään ja laittavat kokoelmaansa myyntiin, mutta ostajiakin tuntuu löytyvän aina, Penttinen kertoo.

– Hinnoittelu on sitten aina asiakkaasta kiinni. Netissä hinnat kohoavat joskus pilviin, mutta se on eri asia. Netin hinnat eivät kirpparilla päde.

Sunnuntaisin liian hiljaista

Joidenkin mielestä Hämeenlinnassa on kirpputoritarjontaa liikaakin. Penttinen sanoo pärjänneensä ihan hyvin.

– Olen saanut tästä leivän ja vähän juustoakin, kun olen yksinäni tätä pyörittänyt. En koe kilpailutilannetta mitenkään kovana, koska kirpputorini on tässä keskustassa ja minulla on oma asiakaskunta.

Kirppulinna on avoinna arkisin kello 10-17 ja lauantaisin kello 10-14.

– En ole enää pitänyt auki sunnuntaisin. Silloin on keskustassa niin hiljaista, että kadulla voi kuulla nuppineulan putoavan, Penttinen tuumaa.

Penttinen avasi koronan jäljiltä ovet viimeisten joukossa vasta heinäkuun alussa.

– En halunnut hätiköidä, kun tilanteet tuntuivat muuttuvan koko ajan. Olin yhteydessä pöytävuokraajiin ja kaikki olivat asiasta samaa mieltä.

Yleisilme parantunut

Penttisen mielestä kirpputorien yleisilme on viime vuosien aikana kohentunut.

– Totta kai jokainen saa tuoda myytäväksi mitä haluaa, mutta ala on selvästi siistiytynyt, eikä pöydissä ole enää sellaisia myllättäviä laatikoita, Penttinen sanoo.

– Omalta osaltani tykkään ajatella, että meidän tarjontamme on puhdasta ja pestyä, kirpputorien priimaa.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset