fbpx
Kaupunkiuutiset

Kirsi Tamminen hyppäsi pois ahdistavasta junasta

Hämeenlinnalainen parturi-kampaaja Kirsi Tamminen hyppäsi henkisesti ahdistavasta työjunasta pois ja ryhtyi yrittäjäksi. Samaa hän suosittelee kaikille muillekin työssään pahoinvoiville, vaikka epävarmuuden tunne uuden työn parissa voi alkuun tuntua sekin hieman pelottavalta.

– Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan muuta, jos työilmapiiri ja oma työ käyvät raskaaksi ja ahdistavaksi, Hämeenlinnan Kuralaan oman parturi-kampaamon reilut pari viikkoa sitten avannut entinen konduktööri sanoo omista kokemuksistaan.

– Varttuneempanakin voi saavuttaa unelmiaan, kun vaan uskaltaa.

Hiusalan yrittäjyyden lisäksi Kirsi Tamminen on ammattitaitoinen maskeeraaja, jonka käsistä voi lähteä vaikka juhlimaan väliaikaisesti kaljuna tai verta vuotavan arpisena – maskeerattuna.

Työnilo katosi

Tammisen perhe muutti Hämeenlinnan vuonna 2011 Järvenpäästä. Äiti Kirsi jatkoi kolmivuorotyössä VR:n Helsingin lähiliikenteen konduktöörinä. Työajat olivat sen mukaiset. Oli päivittäistä rutiinia startata kotiovelta aamukolmelta ja aloittaa työt kello 5.

Kuten niin monessa muussakin yrityksessä, VR muokkasi työtapoja ja -aikatauluja ja vähensi tekijöitä viimeisten vuosien aikana. Työ ja etenkin työilmapiiri muuttuivat ahdistaviksi.

– Kuudentoista konduktöörivuoden aikana ehdin kokea tosi mukavan ja toisiaan tukevan työilmapiirin ja kaveriporukan. Suorastaan nautin työstäni. Viime vuosina muutos oli kuitenkin erittäin raju. Työ suorastaan ahdisti, Kirsi Tamminen kertoo.

Kun perheessä on myös kolme kouluikäistä lasta, kypsytti työpahoinvointi, jatkuva vuorotyö ja päivittäinen reissaaminen tekemään työrintamalla täyskäännöksen.

Työntekijästä tuli yrittäjä.

Paluu juurille

Noin vuosi sitten Kirsi Tamminen päätti palata työelämässä juurille, erityisesti hiusjuurille. Hänellä on parinkymmenen vuoden takaa takataskussa parturi-kampaajan ammatti. Täydennyskoulutuksen hän kävi työn lomassa viitisen vuotta sitten.

– Jo täydennyskoulutusvaiheessa yrittäjyys oli mielessä, varsinkin, kun kouluttajani ehdotti yhteisen yrityksen perustamista. Osasin siis ammatin, koska opettajakin oli valmis pistämään yhteisen yrityksen pystyyn, Tamminen selvittää.

Siinä vaiheessa se vielä jäi.

Vajaa vuosi sitten Tamminen jäi palkattomalle vapaalle virkatyöstään VR:llä ja siirtyi parturi-kampaajaksi Tuulosen kauppakeskukseen. Kokemukset innostivat edelleen harkitsemaan lopullista muutosta, kun työ ei ahdistanutkaan.

Mutta kaikki ei suju elämässä kuin aurinkoinen ajatus.

– Heinäkuussa tein lopullisen päätöksen. Sanouduin irti VR:ltä. Jotta epävarmuus kasvaisi huippuunsa, sain samana päivänä tiedon parturiliikkeen uudelleen järjestelyistä. Ei ollut enää varmuutta siitäkään.

Seuraava askel oli sitten lopulinen päätös yrittäjäksi ryhtymisestä. Nyt perinteisen Kuralan talon pihapiirissä on oma parturi-kampaamoliike, HiusKikka, joka palvelee kello 10 alkaen aina tarpeen mukaan. Sunnuntai on yrittäjällekin vapaapäivä.

– Jännittää, miten tässä rouvan käy, Kirsi Tamminen myöntää.

– Toivottavasti hyvin, hän jatkaa.

Perinteisten parturi-kampaajan töiden lisäksi Tamminen opiskeli parin viime vuoden aikana työn ohessa teatterimaskeeraajaksi.

– Olen minä maskeerauksia tehnyt erilaisiin roolitapahtumiin ja ihan ihmisten iloksi. Onhan se aika järkky tutuille, kun maskeeraa esimerkiksi tuuheatukkaisen ihmisen kaljuksi. Tai rakentaa kasvoihin reippaita arpia, Tamminen hykertelee ajatuksella yllättää.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset