Kaupunkiuutiset

Kisamenestys yllätti abiturientit

Kaurialan lukio kahmi menestystä kansallisessa maantiedekilpailussa. Kaurialan lukion abiturientit Into Pääkkönen, Lauri Seppälä ja Reeta Vaahtera sijoittuivat 16. tammikuuta järjestetyssä maantiedekisassa jaetulle viidennelle sijalle. Kansalliset kilpailut ovat osa maantieteen olympiatoimintaa, josta seulotaan kisaajat kansainväliseen kilpailuun Kanadassa elokuussa.

– Oli yllätys, että pärjättiin näinkin hyvin, kolmikko sanoo yksissä tuumin.

Biologian- ja matematiikanopettajien liiton järjestämään kilpailuun osallistui kaikkiaan 403 oppilasta yhteensä 45 lukiosta. Kaurialan lukion apulaisrehtoria Jussi Mestaria ei oppilaiden menestys suinkaan yllättänyt.

– Menestys kumpuaa opiskelijoiden innostuksesta. Tämä on tosi hyvä ryhmä, jolta osasin sitä odottaakin, maantiedettä Kaurialan lukiossa opettava apulaisrehtori sanoo.

Opiskelijat puolestaan tuumivat, että menestys johtuu paitsi omasta kiinnostuksesta maantieteeseen, myös innostavasta opetuksesta, josta välittyy opettajan oma kiinnostus aiheeseen.

– Opetusmetodit ovat monipuolisia, jolloin asiat jäävät myös hyvin mieleen, Lauri Seppälä kertoo.

Kilpailussa oli 40 monivalintakysymystä, joihin vastattiin sähköisesti. Kilpailijoista Seppälä kertoo valmistautuneensa kisaan huolella, mutta koko ryhmä oli myös kirjoittanut aineen syksyn ylioppilaskirjoituksissa, mistä oli kisatilanteessa hyötyä.

– Kilpailu oli yllättävänkin helppo, Vaahtera sanoo.

Valtakunnan yhdeksän parasta on kutsuttu Helsingin yliopistossa toukokuussa järjestettävään valmennukseen, josta valitaan neljä opiskelijaa edustamaan Suomea kansainvälisiin maantiedeolympialaisiin Quebec Cityyn Kanadaan elokuussa. Opetushallitus rahoittaa kilpailun ja maksaa osallistujien kustannukset maantiedeolympialaisissa.

Valmennukseen kutsutut Kaurialan abiturientit aikovat tavoitella kisapaikkaa Kanadasta tosissaan.

– Kun tällainen mahdollisuus tarjotaan, täytyy siihen tarttua, Pääkkönen tuumii.

– Sillä mielellä lähdetään, että eteenpäin on tarkoitus päästä, Seppälä jatkaa.

Valmennuksen neljälle parhaalle on luvassa opiskelupaikka Helsingin yliopiston geotieteiden ja maantieteen laitokselle. Ryhmä pitää mahdollisuutta hienona, ja kaikki aikovat jatkossa yliopistoon, mutta ehkä se omin ala on jokaisella yhä mietinnässä.

– Menestyminen kilpailussa on joka tapauksessa yksi väylä eteenpäin, Pääkkönen tiivistää kaikkien ajatukset.

Kaurialan lukiolla on myös aiempaa menestystä vastaavista kisoista, viimeksi hopeaa vuonna 2012. Apulaisrehtori Jussi Mestari kuuluu Biologian ja maantieteen opettajien liiton työryhmään, joka hoitaa omalta osaltaan kotimaisten kilpailujen järjestelyt ja on mukana muun muassa kysymysten laatimisessa.

– Maantiede on lukioaineena tätä nykyä paljon muutakin kuin kaupunkien ja valtioiden opettelua. Maantieteessä tutkitaan ihmisen vaikutuksia ympäristöön ja ympäristön ihmiselle tarjoamia mahdollisuuksia ja rajoitteita, hän kertoo.

Jatkon kannalta Mestari harmitteleekin, että 2016 alkaneessa opetussuunnitelmassa lukiolaisille on ainoastaan yksi pakollinen kurssi aiemman kahden sijasta.

– Pelkästään yksi pakollinen kurssi kaventaa perustietämystä, sillä asioiden käsittely jää aika pintapuoliseksi.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset