fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Kissakoti Kattilan väki muutti Puusepänkadulle – Mirreille rakennetaan ulkotarhaa Kantolaan

Uusissa valoisissa tiloissa niin eläimet kuin ihmisetkin voivat paremmin.
Piia Santaman (vas.) sylissä oleva Jedi ja Mariella Lähteenmäen hellimä Malli ovat kodinvaihtajia. Kissat ovat olleet yhdessä koko elämänsä, joten mahdollisen tulevan omistajan on otettava molemmat. Kuva: AP Sarjanto
Piia Santaman (vas.) sylissä oleva Jedi ja Mariella Lähteenmäen hellimä Malli ovat kodinvaihtajia. Kissat ovat olleet yhdessä koko elämänsä, joten mahdollisen tulevan omistajan on otettava molemmat. Kuva: AP Sarjanto

Vanhassa perunajauhotehtaassa Vanajantie 10:ssä yli 20 vuotta toiminut Kissakoti Kattila muutti viime viikonloppuna Puusepänkatu 5:een.

Pidemmän aikaa harkittu muutto oli nyt helpompi toteuttaa, kun korona-aikaan viiksekkäitä asukkaita on ollut huostassa tavallista vähemmän.

– Halusimme kissoille valoisammat tilat ja paikan, jossa meillä on mahdollisuus ulkotarhan rakentamiseen. Paremmat olosuhteet tekevät tästä harrastuksesta mielekkäämmän ja ihmisetkin voivat paremmin, Hämeenlinnan Kissojen ystävät ry:n puheenjohtaja Piia Santama sanoo.

Iso yhteinen tila

Puusepänkadun tiloissa on kissoille iso yhteinen oleskelutila, useita erillisiä huoneita, pesutilat ja keittiö. Sairaille ja vastikään löydetyille eläimille on oma osastonsa. Yksi huone on varattu FIV-virusta kantaville eli kissan immuunikatoa sairastaville eläimille.

– Löytökissat pidetään erillään laumasta, kunnes lääkäri on ne tutkinut ja rokottanut. Erillisissä huoneissa pidetään kodinvaihtajia ja sellaisia kissoja, jotka eivät tule toisten kanssa toimeen, Santama kertoo.

Löytökissat vähentyneet

Kattilassa on tällä hetkellä nelisenkymmentä kissaa, kun niitä on normaalioloissa noin puolet enemmän. Koronalla on saattanut olla vaikutuksensa, kun ihmiset ovat viettäneet enemmän aikaa kotona.

– Löytökissojen määrä on selvästi vähentynyt, kun lemmikeistä ei ole luovuttu niin helposti.

Viime vuonna 287 kissaa löysi uuden kodin Kattilan kautta. Tänä vuonna mirrejä on luovutettu 190 kappaletta.

– Meillä on neljä kissaa, jotka kuuluvat niin sanotusti kalustoon, mutta muuten yksikään ei ole ollut meillä vuotta kauempaa.

Ulkotarhan rakentaminen on jo aloitettu. Siitä tulee 16 neliön kokoinen ja kaksiosainen, sillä kaikki kissat tullaan testaamaan FIV-viruksen varalta.

Kodinomainen tunnelma

Mariella Lähteenmäki on työskennellyt Kattilassa vapaaehtoisena viime marraskuusta lähtien.

– Täällä on mukavia, kissoista välittäviä ihmisiä. Lapsuudessa oma lemmikkini jäi auton alle ja olen muutenkin nähnyt kaikenlaista ikävää kissoihin liittyen. On kivaa, kun voin olla täällä auttamassa.

Lähteenmäki on todella tyytyväinen uusiin tiloihin.

– Erityisesti pidän tästä valoisuudesta, edellinen paikka tuntui niin harmaalta ja oli maan alla. Täällä on kodinomainen tunnelma, huonekaluja ja ihmisiä juttelemassa, mikä on tärkeää varsinkin aroille ja puolivilleille kissoille.

Myyjäisiä ja talkoita

Kissakoti työllistää yhden osa-aikaisen työntekijän, kaikki muut ovat vapaaehtoisia.

Hämeenlinnan Kissojen ystävät rahoittaa Kattilan toimintaa myyjäisillä ja kirpputoripöydillä sekä tekemällä talkoita.

– Jonkun verran saamme rahaa luovutusmaksuista ja myös yritykset antavat tukea säännöllisin väliajoin, Santama kertoo.

– Tärkein tulonlähteemme ovat kuitenkin edelleen kissakummit ja muut yksityiset lahjoittajat.

Kissakoti Kattilan (Puusepänkatu 5) avajaiset sunnuntaina 10.10. kello 12–16. Maanantaista 4.10. lähtien vietetään eläinten viikkoa. 

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset