fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Kivalla puuhalla voi myös tienata – Paikalliset nuoret kertovat, millaista on kokeilla yrittäjyyttä

Omasta harrastuksesta tai hyvästä ideasta luotu 4H-yritys voi toimia vaikka ympäri vuoden.
4H-yrittäjyys antaa nuorille mahdollisuuden hankkia rahaa omalla työllä vaikka kesätyönä tai opintojen ohella. Kaurialan liikennepuistoon kokoontuneet Oskari Peltoniemi, Johanna Könnö ja Jade Koivula (oik.) polkaisivat käyntiin omat 4H-yrityksensä tänä keväänä. Kuva: Heli Karttunen
4H-yrittäjyys antaa nuorille mahdollisuuden hankkia rahaa omalla työllä vaikka kesätyönä tai opintojen ohella. Kaurialan liikennepuistoon kokoontuneet Oskari Peltoniemi, Johanna Könnö ja Jade Koivula (oik.) polkaisivat käyntiin omat 4H-yrityksensä tänä keväänä. Kuva: Heli Karttunen

Hattulalainen Oskari Peltoniemi alkoi viime koronavuoden aikana nikkaroida linnunpönttöjä, kun ei ollut oikein muutakaan tekemistä.

– Olen pienestä asti ollut kiinnostunut linnuista. Tein pönttöjä laajalla valikoimalla. Niitä on noin 50 erilaista ja osa tosi eksoottisillekin lajeille, 15-vuotias Parolan lukiolainen kertoo Kaurialan liikennepuistossa.

Peltoniemi laittoi pöntöistä kuvia Instagramiin. Niille osoittautui olevan kysyntää.

Kun Hämeenlinnan Seudun 4H-yhdistys järjesti tänä keväänä nuorille 4H-yrittäjyyskurssit Hattulassa Hämeenlinnassa ja Janakkalassa, päätti Peltoniemi osallistua ja perustaa pönttöbisnekselle oman 4H-yrityksen.

Nyt työn alla on Kaikkipöntöt-yrityksen nettisivusto.

– Olen tyytyväinen, sillä linnunpönttöjä on mennyt kivasti kaupaksi. Ainakin lukioajan aion jatkaa tätä hommaa.

Jämäkkyyttä tekemiseen

Myös janakkalalainen Jade Koivula ja hämeenlinnalainen Johanna Könnö perustivat keväällä kurssin käytyään oman 4H-yrityksen.

Könnö on jo vuosia ollut innostunut valokuvauksesta ja unelmoinut, että voisi tehdä sitä ammattimaisemmin.

– Minun piti muutenkin perustaa yritys. Vertailin eri vaihtoehtoja ja 4H-yritys osoittautui parhaaksi, 17-vuotias Kaurialan lukiolainen kertoo.

Yritys sai nimekseen Kikattava Johanna kuvaa.

Könnö on julkaissut kuviaan instagramissa ja koti- sekä Facebook-sivut ovat suunnitteilla. Yrittäjyyskurssi toi jämäkkyyttä tekemiseen.

– Teen muun muassa henkilökuvausta ja valokuvaan perhetapahtumissa. Ajatuksena on tehdä tätä opintojen ohessa.

Kurssi innosti ideoimaan

Jade Koivula sai vinkin 4H:n yrittäjyyskurssista äidiltään. Kurssille mennessään hänellä ei ollut vielä selkeää liikeideaa.

– Siellä oli tosi mielenkiintoista ja hauskaa.

Hän ideoi oman Jaden tapahtuma- ja arkiapu -yrityksensä omien kiinnostustensa pohjalta.

– Tykkään taiteesta, teatterista ja lasten kanssa puuhailusta. Teen kasvomaalauksia ja tarvittaessa voin esiintyä lastenjuhlissa vaikka prinsessana. Minut voi pyytää myös lapsenvahdiksi, 14-vuotias tervakoskelainen kertoo.

Hän on vasta aloittelemassa toimintaa, mutta ensimmäinen työkeikka on jo tehty.

– En ole vielä oikein mainostanut muille kuin tutuille.

Moni jatkaa kesän jälkeen

4H-yhdistys jakaa tietoa yrittäjyyskursseista muun muassa Wilman kautta.

– Toiminnan tarkoituksena on madaltaa nuorten kynnystä kokeilla yrittäjyyttä, 4H-yritysvastaava Kristiina Pirttimäki sanoo.

Osa nuorista luo 4H-yrityksestä itselleen kesätyön, mutta moni jatkaa pitempäänkin.

– Nuoret voivat työskennellä sen verran kuin itse haluavat. Työt voi itse määritellä.

Mahdollisuus kokeilla yrittäjyyttä

4H-yrityksen voi perustaa 13–28-vuotias 4H-yhdistyksen jäsen.

4H-yritys ei ole elinkeino, vaan harrastustoimintaa. Siinä nuori voi kokeilla yrittäjyyttä turvallisesti, ohjatusti ja omassa tahdissaan.

Kevään yrittäjyyskursseilla syntyi 24 nuorten perustamaa 4H-yritystä Hämeenlinnassa, Hattulassa ja Janakkalassa. Tietoa alueen nuorista 4H-yrittäjistä löytyy Hämeenlinnan Seudun 4H-yhdistyksen nettisivuilta.

Lisätietoa 4H-yrittäjyydestä: www.4h.fi/yritys

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset