Kaupunkiuutiset

Kohtauspaikassa oikeasti kohdataan

Kirpputori-kahvila Kohtauspaikan ovelle asti tuoksuu vastapaistettu pulla. Keittiössä paikan emäntä Pia Saarman leipoo itse kaiken tarjottavan: sämpylät, voileivät, pullat, munkit, piirakat.

– Halusimme selkeän kahvilan, jossa myydään perinteisiä, vähän niin kuin isoäidin aikaisia leivonnaisia. Käytämme niihin kotimaisia raaka-aineita, ja kiinnitämme huomiota terveyspuoleen niin, että asiakkaat saavat hyvää ravintoa. Myös gluteenittomat, maidottomat ja munattomat vaihtoehdot löytyvät, Pia kertoo.

Pia avasi puolisonsa Raimo Leppäsen kanssa Kohtauspaikan Palokunnankatu 16:een huhtikuun alussa. Liiketila Palokunnantalon vieressä tuntui heistä heti omalta. Huoneistossa on aiemminkin ollut kahvila, joten toiminnan toinenkin puoli otti luonnostaan tulta. Pia on vielä ammatiltaankin dieettikokki, Raimolla taas on käsissään nikkarin vikaa.

Kirppari-kahvila on nimensä mukaisesti tullut suosituksi poikkeamispaikaksi, monelle jopa kuin olohuoneeksi. Kaikille tulijoille ja lähtijöille pariskunnalta heltiävät iloiset tervehdykset ja kuulumiskyselyt.

Kirpparinpitäjät painottavat, että Kohtauspaikka on nimenomaan matalan kynnyksen kirpputori. Siinä mielessä Keskustalo on osoittautunut heidän mukaansa mielettömän hyväksi liikepaikaksi.

Asiakkailleen pariskunta haluaa olla aina aidosti läsnä, jakaa heidän ilonsa ja surunsa. Joka hetki he ovat valmiita juttelemaan ja auttamaan. Etenkin vanhukset ja maahanmuuttajat kaipaavatkin usein seuraa ja kuuntelijaa, ja joskus myös apua erilaisiin pulmiin.

– Kenellekään ei saisi olla ulos kahville menemisen esteenä se, että kahvi ja pulla maksavat liikaa. Meillä saa kotipullakahvit 2,50 eurolla. Meille voi poiketa ihan muutenkin vaan, ei tarvitse ostaa mitään. Toivommekin, että saisimme vielä lisää vakiporukkaa käymään. Keskustassa asuu paljon yksinäisiä, jotka voisivat tulla Kohtauspaikkaan tapaamaan muita, he sanovat.

Pian ja Raimon kunnia-asiana on, että kirpputori on aina tip top -kunnossa. Pöydän vuokraan kuuluu, että he pitävät yllä järjestystä.

– Siivoaminen on sekä meidän että asiakkaan etu. Meille on sanottu jopa, että palvelemme liikaa, mutta voiko liikaa palvella, Pia hymyilee.

Vanhojen esineiden vaihtaessa omistajaa pariskunta saattaa päästä keskelle ihmeellisiä elämänkulkuja ja sattumuksia, kun ihmiset ja tavarat kohtaavat.

– Moniin tavaroihin liittyy tarinoita ja käsittämättömiäkin yhteyksiä. Me olemme Rampen kanssa ikään kuin siinä välissä, saamme kuulla sekä ostajien että myyjien kertomuksia. Jutteleminen onkin meille luontaista, kovaksi puhumaan tunnustautuva Pia nauraa.

Hämeenlinnalaisella Assi Leppänen on ollut vuokrapöytä Kohtauspaikassa parin viikon ajan. Hän on saanut täydentää ahkerasti osastoaan, sillä myytävä käy vilkkaasti kaupaksi.

– Oma kirpputorikokemukseni heräsi Kohtauspaikan myötä, ja se on ollut hyvin positiivinen. Paikka on siisti, tunnelma hyvä ja pullat herkullisia. Täällä huolehditaan myös siitä, että asiakas tuo lisää tavaraa, jos pöytä tyhjenee. Kaikki laidasta laitaan on toistaiseksi mennyt kaupaksi, paitsi vaatteet vähän nihkeästi, Assi kertoo.

Kohtauspaikassa on myös kaksi kirpparipöytää Koivikko-kodin hyväksi. Niihin voivat kaikki halukkaat lahjoittaa myytävää.

Kohtauspaikka on avoinna maanantaista perjantaihin kello 10-18 ja viikonloppuisin kello 10-17.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset