Kaupunkiuutiset

Kohti uusia seikkailuja!

Hämeenlinnan Kaupunkiuutiset syntyi aivan toisenlaisen maailman keskelle kuin nyt elämme. 40 vuoden taival paperilehtenä kertoo kuitenkin takuuvarmasti sen, että lehdellä on sijansa paikallisten lukijoiden keskuudessa.

Alkuun elintila karttui suppealla alueella Hämeenlinnan kantakaupungissa, nykyisin näymme koko seutukunnalla.

Uuden sähköisen ajan maailmassa Kaupunkiuutisten kaukaisimmat vakituiset lukijat löytyvät Australiasta, liki tasan tarkkaan toiselta puolelta pyöreää maapalloamme, tai Etelä-Amerikasta ja Afrikasta, etäällä Hämeenlinnasta. Kotiseudun asiat kiinnostavat myös siellä kaukana maailmalla. Kaupunkiuutisten tehtävänä on kertoa juuri niistä paikallisista ilmiöistä ja tapahtumista.

Meille Kaupunkiuutisissa kaikki kaikessa ovat paikalliset ihmiset ja heitä kiinnostavat asiat ja ilmiöt. Meitä ei kiinnosta kovinkaan paljon se, mitä rovaniemeläiset ovat mieltä oman kaupunkinsa kehityksestä, tai miksi Oulun Kärpät voittaa aina vaan uudelleen jääkiekkomestaruuksia.

Meitä kiinnostaa aivan valtavasti sen sijaan se, mitä mieltä seudun asukkaat ovat kotikuntiensa asioista, tai miksi HPK ei tänäkään vuonna päässyt pudotuspeleihin.

Te, paikalliset ihmiset, olette mielenkiintomme kohde niin politiikassa, urheilussa kulttuurissa tai yritystoiminnassa. Seutukuntaa, kotikuntaa, yrityksiä ja yhdistyksiä ei ole ilman ihmisiä.

KAIKKI TIEDONVÄLITYS on pian verkossa, siellä some-maailmassa. Jokainen kansalainen vauvasta vaariin on sisällöntuottaja, toimittaja. Tällaisessa keskusteluilmapiirissä mediakenttä on vellonut jo pian vuosikymmenen.

Todellisuus on osoittautunut toisenlaiseksi – kaikki nettijulkaisut eivät täytä edes ensimmäistäkään luotettavan median tunnusmerkkiä.

Luotettavuus on tiedonvälityksen avainsanoja. Somen kovaääniset ”totuudentorvet” ovat usein jotakin muuta kuin antavat ymmärtää olevansa. Tästäkin voi, ja pitää, olla eri mieltä. ”Totuudentorvilla” on fanaattiset puolustajansa, jotka eivät näe kuin yhden totuuden. Sekin on sallittua.

YKSI MAAILMAN tunnetuimmista sanomalehdistä, arvovaltainen The Times kertoi kuluvan vuoden alkupäivinä, että luokitellut ilmoitukset tekevät paluuta painettuun lehteen, ne pienet ja piskuiset rivi-ilmoitukset siellä lehden viimeisten sivujen alareunassa.

Siellä pikkuilmoitusten keskellä myös maailman rikkaimmat ja kuuluisimmat ilmoittavat perhetapahtumistaan, eivät enää somessa. Verkon uutisähkyyn helposti hukkuu, katoaa hallitsemattomaan massaan. Painetussa lehdessä asiasi huomataan varmemmin.

Henkilökohtaisesti jo yli 40 vuotta painomusteen ja paperintuoksuisessa maailmassa leipäänsä hankkineena The Timesin ennakointi tuntuu kieltämättä hyvältä, 40 vuotta täyttävän Hämeenlinnan Kaupunkiuutisten näkövinkkelistä tulevaisuutta ennakoiva arvio on suorastaan loistava. Meillä on hyvä tulevaisuus!

Paperimaailmassa tieto on edelleen konkreettisesti käsissä luettavana, viikattavana, rutisteltavana, käsillä kääreeksi pyöräytettävänä, lopulta kierrätettävänä.

Paperilehden tulevaisuuden uskoa vahvistaa pönäkästi tieto siitä, että Google ja Facebook hakevat myös kasvua – printin avulla. Uusien asiakkaiden houkuttelu lehti-ilmoituksin onnistuu globaalien yritysten kokemuksien perusteella vain paperille painetun sanan avulla.

Pelkästään Google käyttää Brittein saarilla jo miljoonia puntia sanomalehtimainontaan, kun verkkoilmoittelu ei enää tuo uutta asiakaskuntaa.

Hyvältähän tuo kuulostaa.

SE EI KUITENKAAN tarkoita sitä, että me täällä Kaupunkiuutisissa tyytyisimme vain painamaan kaksi kertaa viikossa ilmoitukset, juttumme ja ottamamme valokuvat paperille. Ei, jatkossa on oltava nykyistäkin ketterämpi ja monipuolisempi. Sähköinen maailma elää muodossa jos toisessa paperilehden rinnalla, mutta painetussa lehdessä on meidän tukijalkamme.

Viimeisten ennakointien mukaan povataan sitäkin, että tulevaisuudessa menestyjän erottaa massasta parhaiten paperilehdestä, ei enää viimeistä huutoa olevasta kännykästä tai tablettikoneesta.

The Timesin palstoilta leviää varmasti musteentuoksuinen henkäys glamouria englantilaiseen aatelisnenään. Kaupunkiuutisten sivuilta toivottavasti lähtee arkisempi, ja ennen kaikkea paikallinen lehähdys. Sinulle ja naapurille sopiva, maanläheinen.

Kaupunkiuutiset haluaa olla värikäs, mutta silti arjessa kiinni. Snobbailu ei kuulu jatkossakaan tapoihimme.

ILMAISJAKELULEHDEN tekijöillä riittää tekemistä tulevaisuudessa vähintään tarpeeksi. Siinä urakassa ilmoittajien ja lukijoiden tuki on ensiarvoisen ratkaisevassa asemassa.

Nykyisestä toimintatavastamme olemme saaneet paljon positiivista palautetta. Pyyhkeitäkin toki saamme. Yritämme ottaa opiksi.

Kiitos palautteista, lisää suorastaan toivotaan!

Hyvät lukijat, kohti uusia seikkailuja!

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset