Kaupunkiuutiset

"Koira on tarkoitettu liikkumaan"

Elintasosairaudet eivät ole vain ihmisten riesa. Tätä nykyä myös koirilla on liikunnan vähäisyydestä ja ylipainosta johtuvia ongelmia.

– Koira on lähtökohtaisesti tarkoitettu liikkumaan, eläinfysioterapeutti, FT Heli Hyytiäinen Yliopistollisesta Eläinsairaalasta muistuttaa.

Kuten ihmisillä, koirillakin ylipainoon liittyy paljon tuki- ja liikuntaelinten sairauksia.

– Ongelmat kertautuvat, kun biomekaniikka muuttuu. Lisäksi, jos ylipainoiselle koiralle tulee jokin sairaus, voi sen kuntoutuminen usein olla paljon vaikeampaa.

Hyytiäisen mukaan riittämätön liikunta voi vaikuttaa myös koiran henkiseen hyvinvointiin, jos se ei pääse toteuttamaan lajityypillisiä tarpeitaan.

– Ylipainoisilla koirilla voi olla myös huono kunto. Ikävä kyllä luulen, että tällaisia ongelmia havaitaan entistä enemmän.

Liikunta on tärkeässä osassa ylipainon ehkäisyssä. Olennaista on, että koiran tulisi voida liikkua tarpeeksi jo pentuna, sillä liikunta vaikuttaa paitsi painoon, myös muun muassa jänteiden ja nivelten kehitykseen.

– Kudokset tarvitsevat ärsykettä, jotta ne kehittyvät terveiksi ja vahvoiksi. Myös se on tärkeää, missä liikkuu ja miten. On aivan eri asia liikkua metsässä vaihtelevassa maastossa kuin asfaltilla.

Yksilölliset erot täytyy kuitenkin ottaa huomioon. Liikunnan tarve on eri roduilla hyvinkin erilainen.

– On huolestuttavaa, että nykyisin rotutyypiltään aktiiviset koirat eivät pääse liikkumaan tarpeeksi. Toisaalta toinen ääripää on, että pentua rasitetaan liikaa nuorena.

Hyytiäinen muistuttaa, että koiraa hankittaessa sopivaa rotua tulee miettiä tarkkaan, eikä ulkonäkö saa olla ainoa kriteeri rodunvalinnassa. Muun muassa Kennelliiton nettisivuille on koottu tietoa siitä, mitä koiraa hankittaessa kannattaa huomioida.

– Useat kauniit koirarodut on alun perin jalostettu johonkin tehtävään, mikä täytyisi ottaa huomioon. Koirasta täytyy kantaa vastuu koko sen eliniän aja, joten sen ostaminen ei saa olla päähänpisto. Myös sitä kannattaa miettiä, mitä sen kanssa haluaa harrastaa ja onko perheellä sille aikaa.

Hyytiäinen kehottaa välillä myös harkitsemaan erilaisten varusteiden ja tukihoitojen ylenpalttista käyttöä.

– Turhan varustehankinnan sijaan kolmen tunnin metsälenkki vaihtelevassa maastossa on koiralle varmasti paljon parempi vaihtoehto. Koira tarvitsee pitkäkestoista liikuntaa, jossa se pääsee käyttämään myös hajuaistiaan.

Joskus voi olla hyvä vaihtoehto jättää koira kokonaan hankkimatta.

– Jos on himourheilija tai ei itse liiku ollenkaan, kannattaa miettiä, sopiiko koira lemmikiksi. Koiralla on koiran tarpeet, ja koira on liikkuva eläin.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

25.11.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

26.11.2020