fbpx
Kaupunkiuutiset

Koivikko-kodin tulevaisuus on kiinni ostajien tahtotilasta

Hämeenlinnalaisen Koivikko-kodin taival on ollut viimeiset kuukaudet täynnä suunnanmuutoksia. Juuri tällä viikolla saattohoitokodin tulevaisuus näyttää taloudellisesti paremmalta, mutta vain muutamia viikkoja sitten tilanne oli katastrofin partaalla lähetteiden puuttuessa. Yli puolet paikoista oli tyhjillään. Koivikko-kodin puskuri ei riitä omarahoitukseen muutamia kuukausia pidempään, vaan toiminta turvataan Koivikko-kodin palveluita käyttämällä.  

Kukaan ei pysty sanomaan Kauemmaksi tulevaisuuteen, mitä tuleman pitää. Vasta valtakunnallinen sote-ratkaisu määrittää pysyvämmin Koivikko-kodin jatkon.

– Sitä odotellessa pitäisi tehdä tiivistä yhteistyötä kaikkien osapuolten kesken, koska sote-alueelle niin joudutaan varmuudella tekemään. Siinä vaiheessa pienillä väestöpohjilla toimiville yksiköille tuskin on tulevaisuutta, Koivikko-kodin johtaja Riikka Koivisto pohtii muutamien vuosien päästä tapahtuvaa muutosta.

Saattohoitokodin näkökulmasta avaintekijöitä ovat alueen kunnat, sairaanhoitopiiri ja niiden terveydenhuollon henkilökunta.

Yleistä hämmennystä, jopa suuttumusta julkisessa keskustelussa on synnyttänyt johtavien poliitikkojen kärjekkäät lausunnot saattohoitokodin jatkosta.

Välikauden toiminnan takaaminen vaatii lääkärilähetteillä tulevien potilaiden tasaisempaa virtaa kuin syksyn aikana koettiin. Aivan viimeisinä päivinä lähetteet ovat jälleen lisääntyneet ja Koivikko-koti on taas saanut keskittyä tekemään työtä, johon henkilökunta on koulutettu.

– Talon hallinnon ja henkilökunnan näkövinkkelistä kaikki mahdollinen on jo tehty. Henkilökunnan sitoutumisen lujuutta osoittaa se, että osa on pitänyt palkatonta vapaata kulujen karsimiseksi. Harvassa lienevät vastaavat työpaikat, Riikka Koivisto kertoo henkilökunnan toimista tiukassa taloustilanteessa.

Häntä surettaa se, että viikoittain henkilökunta joutuu pohtimaan tulevaisuutta ja taloudellisia kysymyksiä, kun hoitohenkilökunnan pitäisi päästä keskittymään hoidon ja talon toiminnan kehittämiseen. Yt-neuvottelut johtivat tänä vuonna jo kahden työsuhteen loppumiseen.

Erikoissairaanhoito olisi kallis ratkaisu

Synkin vaihtoehto on toiminnan alasajo, eikä sitä halua kukaan. Se tarkoittaisi saattohoitoa tarvitsevien potilaiden siirtoa erikoissairaanhoidon osastoille tai perusterveydenhuollon asiakkaiksi, Hämeenlinnan osalta muun muassa Vanajaveden sairaalaan.

– Erikoissairaanhoidossa potilaspaikka on merkittävästi kalliimpi kuin saattohoitokodissa. Perusterveydenhoidossa esimerkiksi jo nykyiset hoitajien työaikapaineet ovat iso haaste. Meillä ovat osaaminen ja organisaatio jo valmiina, nyt tarvitaan alueellinen selkeämpi yhteistyöstrategia, jossa Koivikko-kodille on turvatumpi rooli Riikka Koivisto toteaa.

Koivikko-kodissa työskentelee lääkäreiden ja hoitohenkilökunnan lisäksi toimiston ja keittiön henkilökuntaa. Palkatun henkilökunnan ohella talossa avustaa noin 60 henkilön vapaaehtoisjoukko, joista 40 on hyvin aktiivisesti mukana saattohoitokodin arjessa.

– Heissä on valtava voimavara, Riikka Koivisto kiittelee.

Saattohoitokoti toimii myös lääkärien ja sairaanhoitajaopiskelijoiden saattohoidon koulutuspaikkana.

Kirkkokonsertilla taas lisärahaa

Hämeenlinnalaisen Koivikko-kodin talous on vertailussa muihin vastaaviin erikoisyksiköihin siinä mielessä heikommissa kantimissa, ettei taustalla ole isoja kiinteistö- tai maaomistuksia tai miljoonalahjoituksia.

– Tarvitsemme myös hintojen korotuksia, mutta meiltä on toivottu päinvastoin alennuksia. Alkujaan hyväntekeväisyystuloille on laskettu oma osuutensa, mutta kymmenien tuhansien eurojen pottien toistuva kerääminen ei ole helppoa, Koivisto myöntää.

Hämeenlinnalainen Pentti ”Pikku-Pena” Nyholm ei kuitenkaan kyllästynyt hyväntekeväisyystyöhön. Lauantaina on vuorossa Pasi Kauniston joulukonsertti Koivikko-kodin hyväksi Vanajan kirkossa.

– Kahvi&pulla -periaatteelle taitelijat lähtevät mukaan. Heille myös korkea hatunnosto, Pikku-Pena kiittelee.

Pasi Kauniston Kohti Joulua -hyväntekeväisyyskonsertti Vanajan kirkossa lauantaina 5.12.2015 kello 19. Pasi Kaunistoa säestää Heimo Mäntynen. Tilaisuudessa esiintyy Miemalan koulun oppilasryhmä & Olga Siltanen.Konsertin juontaa Pirjo Nuotio.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset