Kaupunkiuutiset

"Koko kaupunki peittyi savuun" – Matti Pennanen asuu Australian maastopalojen tuntumassa

Hämeenlinnasta kotoisin oleva Matti Pennanen kertoo tunnelmia katastrofin liepeiltä Melbournesta.
Matti Pennasen kotikaupungissa Melbournessa savu oli sankimmillaan alkuviikosta. Kuvanottohetkellä ilmanlaatu oli parantunut, mutta viikonloppua kohti tilanne oli taas pahenemassa. Kuva: Muu
Matti Pennasen kotikaupungissa Melbournessa savu oli sankimmillaan alkuviikosta. Kuvanottohetkellä ilmanlaatu oli parantunut, mutta viikonloppua kohti tilanne oli taas pahenemassa. Kuva: Muu

Kuinka kaukana paloalueet ovat kodistanne?

– Paloja on täällä joka puolella ja koko ajan. Australiassa on vuosittain keskimäärin 54 000 maastopaloa. Viime viikolla oli paha tilanne 30 kilometriä citystä pohjoiseen, mutta isohko palo saatiin kuriin ennen kuin se ehti asuinalueille.

Miten palon vaikutukset ovat tuntuneet Melbournessa?

– Savua on näkynyt täällä jo viikon ajan. Alkuviikosta koko kaupunki peittyi savuun ja ilmanlaadusta annettiin varoituksia. Savu tuntui hengityksessä ja monet saivat lieviä hengitysoireita. Myöhemmin viikolla savua oli vähemmän, mutta viikonlopusta odotetaan taas huonompaa.

Maanantaina Melbournessa savu tuntui hengityksessä ja monet saivat lieviä hengitysoireita. Kuva: Matti Pennanen

Mikä on ihmisten tunnelma Melbournessa?

– Kaikki tiedostavat katastrofin joka parhaillaan tapahtuu osissa Victoriaa ja New South Walesia. Monilla on omaisia ja ystäviä, jotka asuvat paloalueilla. Työkaverini veli joutui evakuoimaan perheensä palojen tieltä. He saivat palata kotiinsa eilen ja palo oli saatu pysäytettyä heidän kotiovelleen. Moni muu siinä kylässä ei ollut yhtä onnekas.

– Tilanne on myös politisoitunut, koska pääministeri Scott Morrison ei usko ilmastonmuutokseen ja suunnittelee uusien hiilikaivosten avaamista. Poliittiset tahot syyttävät katastrofista toisiaan. Asiantuntijat varoittivat tilanteen vakavuudesta jo ennen palojen alkua, mutta hallitus karsi palonhallintaan liittyviä menoja viime vuonna. Samaan aikaan vihreitä syytetään siitä, että he vastustavat “planned burning” -konseptia, missä aluskasvillisuutta poltetaan hallitusti ja näin muodostetaan palon leviämistä estäviä vyöhykkeitä.

Onko Melbourneen julistettu hätätila?

– Ei. Isoimmat palot ovat Victorian and New South Walesin rajalla ja sinne molemmat osavaltiot ovat julistaneet hätätilan, jonka vallitessa teitä voidaan sulkea ja ihmiset voidaan pakottaa lähtemään kodeistaan.

Millaisia ohjeita Melbournen asukkaille on annettu?

– Ilmanlaadusta varoitellaan jatkuvasti ja kehotetaan pysymään sisätiloissa kun savu on sankimmillaan. Tilanne vaihtelee nopeasti ja eilinen savu oli tuulen mukana hävinnyt, kun tänään kävelin töihin.

Onko medioissa esitetty arvioita, mihin katastrofi pahimmillaan johtaa?

– Kuolonuhreja tulee varmasti lisää ja koteja tullaan menettämään vielä paljon. Monien eläinlajien kanta on romahtanut. Vesivarastoja on saastunut ja jo ennestään ankara kuivuus pahenee.

– Taloudellinen vaikutus on valtava. Hallitus päätti 2 miljardin dollarin avustuksista, mutta lisää saatetaan tarvita. Monet kotinsa ja elantonsa menettäneet eivät ehkä halua palata alueille, joilla maastopalojen mahdollisuus ilmastonmuutoksen myötä kasvaa vuosi vuodelta.

Onko esitetty mitään arvioita, kuinka kauan palot ehkä jatkuvat?

– Isot palorintamat tulevat palamaan, kunnes ilma kylmenee ja sateet ne sammuttavat. Palojen uskotaan jatkuvan ainakin kuusi viikkoa.

Viime vuosi oli Australian mittaushistorian kuumin ja kuivin. Pennasten lomapaikan järvenpohja näyttää nyt tältä. Kuva: Matti Pennanen

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

26.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

29.9.2020