fbpx
Kaupunkiuutiset Riihimäki

"Koko mäki on pyhyyttä täynnä" – Onnistuuko Riihimäellä ihmeitä tehnyt Olli Soini myös Keltaisessa talossa?

Vihreän talon isäntää Olli Soinia voi hyvällä syyllä kutsua elämäntaiteilijaksi, sillä vaellusvuosinaan hän teki hanttihommia eri mantereiden suurkaupungeissa ja asui hippikommuunissa ja omavaraistilalla Espanjassa. Kuva: AP Sarjanto
Vihreän talon isäntää Olli Soinia voi hyvällä syyllä kutsua elämäntaiteilijaksi, sillä vaellusvuosinaan hän teki hanttihommia eri mantereiden suurkaupungeissa ja asui hippikommuunissa ja omavaraistilalla Espanjassa. Kuva: AP Sarjanto

Hämeenlinna

Olipa kerran Vihreä talo, johon kukaan ei halunnut koskea tikullakaan. Riihimäen rautatieaseman kupeessa seisovan 1800-luvun talon tarkasta rakennusvuodesta ei ole tietoa, eikä myöskään sen alkuperäisestä käyttötarkoituksesta. Kymmenen vuotta sitten tämä sijoitusyhtiö H.G. Paloheimo oy:n omistama rakennus oli kylmä ja tyhjä. Ikkunoista kiipeili sisään epämääräisiä yön kulkijoita ja talon toiseen päähään oli maalattu pentagrammi.

Talon pelastajaksi ilmaantui Kormun vanhasta kartanosta Riihimäelle muuttanut pariskunta.

– Vaimoni Anni Paunila on keraamikko ja etsiskelimme hänelle työtiloja. Vuonna 2011 teimme vuokrasopimuksen, roudasimme Annin kamat toiselle puolelle taloa ja sitten kehittelimme toimintaa jäljelle jäävään tilaan. Joulumarkkinoilla aloitettiin ja paikalle tuli väkeä ihan kauheasti, Olli Soini muistelee.

Neitseellinen alku

Pian Soini huomasi pyörittävänsä pienimuotoista kulttuuritaloa, jonka kalenteri täyttyi keikoista ja yksityistilaisuuksista. Se oli jotakin, mistä hän oli joskus aiemmin haaveillut.

– Alku oli jotenkin niin neitseellistä aikaa, etten edes tajunnut miettiä mitään finanssipuolta. Äkkiä toimintaa alkoi olla niin paljon, etten enää haalinut muita duuneja.

Vihreä talo on saavuttanut vankan kulttisuosion musiikin ystävien joukossa ja keikoille saapuu yleisöä muun muassa Hyvinkäältä, Hämeenlinnasta ja Helsingistä. Vaikka olohuonemaiseksi kalustettu konserttitila on varsin pieni, sen estradilla on nähty maan kovimpia nimiä, kuten Paleface, Ismo Alanko, Tuomari Nurmio, Maarit, Jarkko Martikainen ja M.A. Numminen.

– Talon maineessa ja ilmapiirissä on ehkä jotain erityistä, sillä keikkaliksojen suhteen on tullut aika hämmästyttäviä vastaantuloja artistien taholta, Soini tuumaa.

Purku-uhan alla edelleen

Vihreä talo ei kunnioitettavasta iästään huolimatta ole suojeltu ja se on purku-uhan alla edelleen. Soinin mukaan toiminta jatkuu niin kauan kuin se on mahdollista, mutta tänä vuonna pariskunta ostaa pätkäytti Riihimäen rautatieläisten soittokunnan hallinnoiman vanhan talon Öllerinkadulta. Kaupungin vanhin koulurakennus on vuodelta 1880.

– Tarkoitus on laittaa joukkorahoituskampanja pystyyn ja touhuta siellä samassa hengessä kuin Vihreällä talollakin. Eka tapahtuma on sunnuntaibrunssi 1. joulukuuta ja esiintymässä on kansanmusiikkibändi Enkel, Soini kertoo.

Pyhyys vaikutti päätökseeen

Nyt Soini on valittu Janakkalan Keltaisen talon kahvilan vetäjäksi.

Kesäkaudelle painottuvassa toiminnassa on luvassa näyttelyjä, kursseja ja konsertteja.

– Olen saanut mukaan hyviä tyyppejä, jotka hoitavat kahvilaa vastuuviikoin ja samalla tuottavat myös erilaisia sisältöjä.

Soini kertoo olleensa hetken aikaa pää pyörryksissä eri suunnista sinkoilevien mahdollisuuksien kanssa, sillä hänelle tarjottiin myös Riihimäen kaupunginmuseon rakennusta.

Käynti Laurinmäellä ratkaisi asian.

– Luonto ja kulttuuri viettelivät minut. Siellä on keskiaikainen kivikirkko ja Taaran lähde, jota on palvottu pakanallisista ajoista. Keltainen talokin on näyn saaneen naisen rakentama rukoushuone. Koko mäki on pyhyyttä täynnä.

 

Olli Soini

Elämäntaiteilija, tapahtumatuottaja.

Syntynyt 1967 Lempäälässä, asuu Riihimäellä.

Vaimo keraamikko, taiteilija Anni Paunila, perheessä kuusi lasta.

Seitsemän vuotta kulkurielämää maailmalla. Elänyt omavaraistilalla Andalusiassa ja hippikommuunissa Almeriassa.

Työskennellyt juoksupoikana New Yorkissa ja tiskaajana sekä farkkuliikkeen myyjänä Sydneyssä.

Näyttelijänä Jyväskylän ylioppilasteatterissa ja Riihimäen teatterissa.

Aloitti tapahtumien ja konserttien järjestämisen Riihimäen Vihreässä talossa vuonna 2011.

Pariskunta osti tänä vuonna vanhan koulurakennuksen Öllerinkatu 9:stä Riihimäeltä. Talossa on tarkoitus järjestää kulttuuritapahtumia.

Soini aloittaa vuoden 2020 alusta Keltaisen talon kahvilan yrittäjänä Janakkalan Laurinmäellä.

Vihreälle talolle on myönnetty Riihimäen kaupungin Vuoden nuori taiteilija -tunnustuspalkinto (2013) ja Kulttuurin tunnustuspalkinto (2017) sekä Hämeen maakuntaliiton ja Ylen kulttuuristipendi.

 

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset