Kaupunkiuutiset

Koko perhe pesee autoja

Hyvinkäällä asuvalla, kosovolaistaustaisella Bedri Hasanilla on kolme autopesulaa Hämeenlinnassa. Yksi niistä sijaitsee Kaivoparkin pysäköintihallissa, toinen on Parolantiellä ja kolmas Innoparkissa.

Seitsenhenkisen perheestä myös äiti ja vanhimmat lapset osallistuvat firman töihin.

Hasan tuli Suomeen vuonna 1992 ja asui alkuun vuoden ajan vastaanottokeskuksessa. Sen jälkeen hän muutti Hyvinkäälle ja onnistui saamaan myös vaimonsa luokseen. Kaikki viisi lasta, neljä tyttöä ja poika, ovat syntyneet Suomessa. Vanhin tytär kirjoitti keväällä ylioppilaaksi, nuorin lapsista on neljävuotias poika. Ylioppilas pitää tulevan vuoden välivuotta, sillä hän on saanut töitä kahdesta eri paikasta.

Monet Suomeen tulleet kosovolaiset ovat Hasanin mukaan ryhtyneet yrittäjiksi. Itse hän löysi ihan ensimmäisen työpaikkansa niin, että hän lähti polkupyörällä maaseudulle töitä kyselemään, ja yksi viljelijä palkkasi hänet hommiin. Ennen yrittäjänuraa hän ehti työskennellä myös varastossa ja myyjänä grillissä.

– Jos on sitkeä ja opettelee kielen, Suomesta löytyy kyllä töitä. Me olemme viihtyneet ja arvostamme yli kaiken sitä, mitä olemme tältä maalta saaneet, hän kiittää.

Hasan ja Hämeenlinnan Pysäköinti Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Kulmala löysivät toisensa kaksi vuotta sitten, kun Kaivoparkki kaipasi yrittäjää ja Hasan etsi toimipaikkaa yritykselleen. Pysäköintihalliin oli alun perinkin suunniteltu tila pesulalle, joten Hasanin tarvitsi vain täydentää paikan varustusta. Kresha-pesulan tiloihin mahtuu kerrallaan kolme autoa pesuun, pieneen fiksaukseen tai renkaanvaihtoon.

Pesula on auki arkisin kello 10–18 ja lauantaisin kello 10–14. Muinakin aikoina auton voi jättää pestäväksi, jos täyttää oven vieressä olevan lapun ja kertoo siinä toiveensa. Auton saa siten pestyksi ja puunatuksi vaikka työpäivän aikana.

– Ensin hoidamme laatikkotehtävät, sen jälkeen muut. Melkein joka aamu laatikossa on jotakin, Hasan kertoo.

Kreshan ruuhkaisimpia aikoja ovat renkaanvaihdon sesongit.

Kulmala kertoo, että maahanmuuttajayrittäjästä on tullut todella hyvää palautetta. Vain yhden kerran joku valitti, että auton takaikkunaan oli jäänyt pesun jälkeen pieni tahra.

– Hasanilla on ihana perhe, on hienoa tuntea heidät. He pyrkivät tekemään työnsä aina niin hyvin kuin vain mahdollista, ja heiltä kaikki saavat sellaista ystävällisyyttä, josta me suomalaisetkin voisimme ottaa oppia, Kulmala sanoo.

Suomessa on tällä hetkellä noin 9 000 kosovolaista. 1990-luvun alkupuolella heitä oli noin 6 000. Maahanmuuttajille olisi Hasanin mukaan tärkeintä se, että he oppivat kielen ja kulttuurin ja pyrkivät käyttäytymään niin kuin suomalaiset.

Vanhempien entisessä kotimaassa Hasanin perhe käy silloin tällöin. Viime kesänä, kun pakolaismäärät räjähtivät Euroopassa, he joutuivat matkallaan odottamaan Serbian ja Unkarin rajalla 17 tuntia autossa, mikä oli pienten lasten kanssa kovin tukalaa.

– Kosovossa on mukava käydä, mutta maa tuntuu jo jotenkin vieraalta, Hasan sanoo.

Perhe saattaa hyvinkin jossain vaiheessa muuttaa Hämeenlinnaan, mutta ihan vielä lapset eivät isän mukaan kuitenkaan halua jättää hyvinkääläisiä koulujaan ja kavereitaan.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset