Kaupunkiuutiset

Kokonainen Festivaali on naisten juhlaa

Suomessa ja ulkomailla mainetta niittänyt viulisti Linda Suolahti oli ehtinyt pohtia festivaalin perustamista pitkään.

– Olin ollut Core-jousikvartetin kanssa Urjalassa ja konserteissa kävi hirveästi ihmisiä. Ajattelin tehdä jotakin sinne, mutta sitten Teemu Kupiainen ehti panna pystyyn Urjala Soikoon -tapahtuman.

– Lontoossa opiskellessani päätin vihdoin tehdä jotain. Kun muutin aika yllättäen Suomeen saatuani paikan Kansallisoopperasta, otin yhteyttä hyvään ystävääni Mari Vilukselaan ja aloimme yhdessä toteuttaa ideaa.

 

Suolahti on lähtöisin Janakkalasta ja aluksi hän suunnitteli festivaalia pelkästään kotikuntaansa, mutta monipuolisemmat konserttipaikkamahdollisuudet saivat vaa´ankieltä kallistumaan Hämeenlinnan puoleen. Naisia niin säveltäjinä kuin muusikkoina juhliva Kokonainen Festivaali hurmasi yleisön viime elokuussa ja tänä vuonna tapahtuma laajenee nelipäiväiseksi.

– Naissäveltäjiä soitetaan hirveän vähän ja harvat ovat kuulleet heidän teoksiaan, Suolahti sanoo.

– Ida Moberg esimerkiksi oli ensimmäinen sinfonian säveltänyt suomalaisnainen ja hänen käsikirjoituksensa ovat lukkojen takana Kansallisarkistossa. Niiden nuotintaminen maksaisi aivan liian paljon kokonaisen konsertin järjestämiseksi, mutta Turengin kirjastossa on hänestä luento, jossa soitetaan yksi hänen masurkkansa.

 

Janakkalan Pyhän Laurin kirkossa esille pääsevä Helvi Leiviskä oli Sibeliuksen aikalainen. Häneen liittyy anekdootti, joka kertoo paljon naisen asemasta tuon ajan taidemaailmassa.

– Sibelius oli kehunut Leiviskän 3. sinfonian, mutta oli sitten tekijästä kuultuaan sanonut, ettei se voi olla naisen säveltämä.

– Festivaalin ideaan kuuluu pitää huolta, ettei nykyajan naissäveltäjille käy samalla tavalla kuin edeltäjilleen. Päätöskonsertissa Hämeenlinnan kirkossa kuullaan residenssisäveltäjämme Cecilia Damströmin teos Minna Canth pianokvintetille. Se on ensimmäinen osa kolmivuotisesta sävellystilauksesta Naisen kohtalo.

 

Tällä hetkellä kesälomaansa viettävä Suolahti on työskennellyt viime syksystä asti Lapin kamariorkesterin toisena konserttimestarina.

– Ostin lokakuussa kämpän Rovaniemeltä. Kokoonpanossa on 18 muusikkoa, joten soittaminen on todella solistista ja vastuullista sinfoniaorkesteriin verrattuna, Suolahti kertoo.

– Ulkomaan esiintymisiä on vuosittain ja lokakuussa lähdetään pitkälle reissulle Kanadaan. Lapissa soitan solistina heti ensimmäisessä konsertissa elokuussa. Viihdyn Rovaniemellä hyvin, sillä en ole suurkaupunki-ihmisiä, enkä kaipaa Helsinkiin tai Lontooseen yhtään.

 

Kokonainen ry järjestää ilmaiskonsertin ensi sunnuntaina Janakkalan Pyhän Laurin kirkossa. Ohjelmassa ovat Shostakovichin ja Schumannin pianokvintetot. Esiintymässä ovat Linda Suolahti ja Vilma Perkiömäki, viulut, Vuokko Lahtinen, alttoviulu, Lukas Stasevskij, sello ja Hanna-Mari Zinovjev, piano. Vapaa pääsy, ohjelma 5 euroa.

Kamarimusiikkikonsertti su 18.6.kello klo 18 Pyhän Laurin kirkossa (Janakkala).

 

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset