fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Kolme hämeenlinnalaislasta pääsi kesätöihin Heinähatulle ja Vilttitossulle – Hauskinta oli nähdä itsensä jättiläisenä screeniltä

Tuottaja Anni Pänkäälä kannustaa kaupunkia tukemaan elokuvahankkeita.
Helka Hiltunen ja Tyyne Ruusuvuori (etummaiset tytöt) pääsivät kesätöihin esittämään Heinähatun luokkakavereita. Kuva: Hanna-Maria Grönlund
Helka Hiltunen ja Tyyne Ruusuvuori (etummaiset tytöt) pääsivät kesätöihin esittämään Heinähatun luokkakavereita. Kuva: Hanna-Maria Grönlund

Kun näkee itsensä jättiläisen kokoisena 185 neliömetrin valkokankaalta, alkaa väkisinkin hymyilyttää. Näin kävi hämeenlinnalaisille Leo Salomäelle, Helka Hiltuselle ja Tyyne Ruusuvuorelle.

Kaikki kolme Seminaarin alakoululaista avustivat viime kesänä Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen -elokuvassa. He näyttelivät Heinähatun luokkakavereita. Omia vuorosanoja ei ollut kenellekään, mutta kohtauksissa muun muassa laulettiin yhdessä.

Punahiuksinen naapurin poika

Elokuvaan haettiin erilaisia ja erinäköisiä lapsia. Etsinnässä oli muun muassa punahiuksinen poika. Leo Salomäki löytyikin elokuvan tuottajan, hämeenlinnalaisen Anni Pänkäälän naapurista.

Kaikki lapset lähettivät kuvia tai videon itsestään. Edes Pänkäälän tytär Tyyne Ruusuvuori ei päässyt mukaan ilman koekuvauksia.

Leo Salomäen mielestä parasta kuvauksissa olivat uudet kaverit. Helka Hiltusesta ja Tyyne Ruusuvuoresta oli mukavaa hakea ruokaa cateringista ja leikkiä väliajoilla.

– Me katsottiin kuvauksissa myös elokuvia. Se oli kivaa, Ruusuvuori kertoo.

Ruusuvuori on ollut ennenkin avustajana ja tekemässä stuntteja Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljeksissä. Lisäksi hänen ääntään on käytetty jälkiäänityksissä.

Salomäellä ja Hiltusella ei ole aikaisempaa elokuvakokemusta. Hiltuselle jäi kipinä elokuvan tekoon ja hän haluaisi osallistua kuvauksiin toistamiseen. Salomäkeä sen sijaan kuvaukset eivät huvita.

– Oli aika tylsää, Salomäki sanoo.

Elokuvaan etsittiin punahiuksista poikaa avustajaksi. Tuottaja Anni Pänkäälä löysi Leo Salomäen naapuritalosta. Kuva: Hanna-Maria Grönlund
Elokuvaan etsittiin punahiuksista poikaa avustajaksi. Tuottaja Anni Pänkäälä löysi Leo Salomäen naapuritalosta. Kuva: Hanna-Maria Grönlund

Ensi-illassa ihmettelemässä

Näyttelijät ja avustajat ovat jo nähneet elokuvan kutsuvierasensi-illassa. Kaikki ovat sitä mieltä, että lopputulos on hauska. Helka Hiltusen mielestä erityisen hienoa oli nähdä itsensä hidastettuna juoksemassa.

Kesätöistä saa luonnollisesti rahaa. Leo osti palkallaan pyörän sekä tietokoneen ja Tyyne kännykän, mutta Helkalla rahat ovat vielä säästössä.

Herkkää hommaa

Lasten kanssa elokuvan tekeminen on varsin erilaista kuin pelkkien aikuisten. Kuvauksissa oli kaikkiaan 13 lasta, joille piti olla oma henkilökunta, tekemistä ja tilat, joissa he odottavat omaa vuoroaan.

– Kun lapset ovat työkavereita, kuvauspäivien pitää olla kohtuullisen mittaisia ja lasten ikä sekä kehitystaso tulee ottaa huomioon, Pänkäälä sanoo.

Elokuvan tekeminen on herkkää hommaa ja kaikille pitää järjestää työrauha. Se ei ole aina yksinkertaista, kun näyttelijöiden lisäksi tuotantoporukassa on useita kymmeniä henkilöitä.

Heinähattua, Vilttitossua ja ärhäkkää koululaista kuvattiin 28 päivää, joista lapsiavustajat olivat mukana 10 päivää.

– Lasten perheet olivat ihan mahtavia. Pääosien esittäjien perheet muuttivat Oulusta ja Kankaanpäästä kesäksi Helsinkiin, jotta kuvaukset oli mahdollista tehdä, Pänkäälä kertoo.

Tuottaja Anni Pänkäälä toisi mieluusti elokuvatuotantoja Hämeenlinnan seudulle. Hän kannustaa kaupunkia harkitsemaan tuotantotukia. Kuva: Tuulia Viitanen
Tuottaja Anni Pänkäälä toisi mieluusti elokuvatuotantoja Hämeenlinnan seudulle. Hän kannustaa kaupunkia harkitsemaan tuotantotukia. Kuva: Tuulia Viitanen

Halu tuoda elokuvatuotantoja kaupunkiin

Tuore elokuva on Anni Pänkäälän ensimmäinen pitkä elokuva tuottajana. Aikaisemmin hän on työskennellyt tuottajana televisiosarjoissa ja linjatuottajana elokuvissa.

– Tuottajana vastuuta on enemmän.

Parhaillaan Pänkäälä viimeistelee Downsiftaaja-sarjan kolmatta kautta. Lisäksi suunnitteilla on uusia projekteja, jotka odottavat Elokuvasäätiön tukipäätöksiä.

Pänkäälä on paluumuuttaja ja kotoisin Rengosta. Hän suosisi mieluusti kotiseutuaan kuvauspaikkana.

– Olisi kiva tuoda elokuvatuotantoja Hämeenlinnaan. Valitettavasti kaupungissa ei ole alueellista tuotantokannustinta.

Esimerkiksi Tampereella alueellinen tuotantokannustin on 10 prosenttia. Kaupunki maksaa tuotannolle 10 prosenttia takaisin rahoista, joita tuotanto käyttää alueella kuvaamiseen.

– Se auttaa tuotantobudjeteissa. Tampere on laskenut, että jokainen tuotantoon käytettävä euro tulee kymmenkertaisena takaisin.

Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen

Ensi-ilta perjantaina 14.2.

Perustuu Sinikka ja Tiina Nopolan suosittuun kirjaan.

Elokuvan on ohjannut Lenka Hellstedt, tuottajana on toiminut hämeenlinnalainen Anni Pänkäälä.

Heinähattua ja Vilttitossua näyttelevät 9-vuotiaat Emelia Levy ja Matilda Pirttikangas.

Avustajina on useampiakin hämeenlinnalaisia lapsia.

Elokuvassa näyttelevät muun muassa riihimäkeläiset Janne Kataja ja Nina Lahtinen.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset