fbpx
Kaupunkiuutiset

Kolmen hoon sairaus on aina yksilöllinen

Menieren tauti on kantajalleen pahimmillaan ikävä, jopa kahlitseva, mutta silti tautia sairastavista vain alle puolet ovat saaneet diagnoosiin sairaudestaan. Suomessa on noin 30 000 sairaustapausta, mutta arviolta tautia sairastaa noin 70 000.

Menieren tauti on sisäkorvan sairaus, jolle on tyypillistä sairaan korvan ajoittainen humina, huonokuuloisuus ja huimaus. Voimakkaat oksennuskohtaukset kuuluvat useilla taudinkuvaan.

Kanta-Hämeen Meniere-yhdistys juhlii 15-vuotista taivaltaan ensi viikolla juhlaluennolla, kun professori Ilmari Pyykkö kertoo sairaudesta kaikille avoimessa tilaisuudessa.

– Diagnoosin saaminen voi olla joskus pitkän tien takana, sillä yksittäisiä oireita ei välttämättä yhdistetä heti Menierin tautiin, yhdistyksen puheenjohtaja Raija Linna ja sihteeri Merja Vuohelainen sanovat omiin kokemuksiinsa pohjaten.

Menieri-liiton jäsenvastaava ja Kanta-Hämeen yhdistyksen vertaistukihenkilö Anita Ojasella on taas päinvastainen kokemus, sillä hänen sairautensa diagnosoitiin heti ensimmäisen vakavan kohtauksen jälkeen.

– Huimaukset ja oksentelu voivat olla rajuja kokemuksia. Silloin potilas kaipaa vain täydellistä hiljaisuutta. Minulla korvassa kuuluu pahimmillaan samanlainen jyrinä kuin kuorma-autosta lähtisi korvan vieressä, Raija Linna kertoo.

Tinnitys tai hurina vaikeuttavat kuulemista vielä sen lisäksi, että sairauteen itsessään liittyy usein kuulon aleneminen.

– Huutaminen ei auta, vaan keskustelukumppanin pitäisi puhua rauhallisesti ja selvästi, naiskolmikko kertoo.

Sairaus voi aiheuttaa myös eristäytymistä, sillä kohtauksen pelossa kaikki eivät uskalla lähteä kotoaan.

– Paitsi että pelätään itse kohtausta, monet tuntevat häpeää, jos hoipertelevat yleisillä paikoilla kohtauksen seurauksena. Vakava huimaus voi aiheuttaa samanlaista liikkumista kuin kävelisi vahvassa humalassa. Tämä pitäisi kanssakulkijoidenkin ottaa huomioon, Anta Ojanen opastaa.

Sairauteen on myös hoitokeinoja. Säännöllinen päivärytmi, uupumisen välttäminen ja ruokavalio ovat perusasioita. Lääkehoitoa annetaan niille, joilla kohtaukset ovat säännöllisiä ja kovia. Korvan lääkeruiskuhoidot ovat vahvimpia hoitomuotoja. Ne voivat heikentää potilaan kuuloa.

Professori Ilmari Pyykön kaikille avoin luento Menierin taudista Ammattiopisto Tavastian auditoriossa, Hattelmalantie 8, keskiviikkona 23.9. kello 18.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset