fbpx
Kaupunkiuutiset

Kolumni: Assi-sairaala ja soteuudistus ovat onnenpotkuja Kanta-Hämeelle

Seppo Rehunen Kuva: Raatikuva
Seppo Rehunen Kuva: Raatikuva

Kohta 50-vuotta vanhojen Kanta-Hämeen Keskussairaalan rakennusten korvaaminen Assi-sairaalalla on yhdessä sosiaali- ja terveysuudistuksen kanssa onnenpotku sekä Hämeenlinnalle että Kanta-Hämeen maakunnalle.

Maakuntana Kanta-Häme on iältään reilut parikymppinen ja kooltaan maakuntien keskivertoa.

Kanta-Hämettä on vaikea hahmottaa, koska Häme -sukuisia paikkoja on paljon: Etelä-Häme, Lounais-Häme, Ydin-Häme, Päijät-Häme, Itä-Häme, Hämeenkoski, Hämeenkyrö, Hämeenkylä. Pohjois-Hämettä ei alueena enää ole; se tunnetaan nykyisin Keski-Suomena ja Pirkanmaana.

Assi-sairaalan yksimielinen päätös liimasi Kanta-Hämeen päättäjät aiempaa tiiviimmin yhteen ja päätös turvaa Forssan, Riihimäen ja Hämeenlinnan seutukuntien jatkavan kohti yhteistä tulevaisuutta.

Pahimmassa tapauksessa reuna-aluetta

Ilman sairaalapäätöstä ja soteuudistuksessa muodostettavaa hyvinvointialuetta olisi Kanta-Hämeen taru saattanut loppua.

Forssan ja Riihimäen seudut ovat tasaisin välein ilmaisseet tuntevansa vetoa vahvoihin naapurimaakuntiin. Forssa on katsellut Varsinais-Suomen ja Riihimäki Uudenmaan suuntaan. Nyt tämä jahkaaminen on loppu.

Hämeenlinna olisi pahimmillaan jäänyt yksin pakotettuna valitsemaan Uudenmaan, Päijät-Hämeen ja Pirkanmaan välillä.

Niin Forssa, Riihimäki kuin Hämeenlinnakin olisivat olleet uusissa maakunnissaan reuna-alueita, ja niille olisi jäänyt maakuntien kehitysohjelmissa vain rippeet.

Hämeenlinna pysyy maakuntakeskuksena

Hämeenlinnalle Assi-sairaala varmistaa aseman maakuntakeskusten joukossa.

Kahdenkymmenen vuoden aikana olemme menettäneet suuren määrän hallintolaitoksia ja korkeasti koulutettuja ammattilaisia, mikä on heikentänyt kaupungin elinvoimaa ja näkyvyyttä. Ilman uutta sairaalaa olisi uhka menetysten jatkumisesta ollut suuri.

Sairaalamäellä sijaitsevat kiinteistöt ovat käyttöikänsä päässä.

Erikoissairaaloiden välinen kilpailu on lisääntynyt ja pääpaino on viidessäkymmenessä vuodessa siirtynyt tutkimusten ja nopeiden toimenpiteiden tekemiseen. Potilaita ei enää makuuteta sairaalassa entiseen tapaan.

Henkinen kynnys esteenä

Sosiaali- ja terveydenhuollon hallinnon keskittäminen kunnista maakuntaan antaa aiheen karsia turhiksi käyviä hallintoyksiköitä.

Kun vuoden 2023 alusta kuntien tehtävät puolittuvat, on luontevaa maltillisesti harkita, siirrymmekö nykyisten yhdentoista kunnan sijasta kolmen seutukunnan hallintoon. Vai olemmeko edelläkävijöitä ja muodostamme maakuntavetoisen hallinnon?

Tälle toimintakykyä parantavalle ja turhaa hallintoa purkavalle muutokselle on vain yksi kynnys. Se kynnys on henkinen.

Maakunnan nimi vaihtoon

Ymmärrän muutosvastarinnan, mutta toiveikkaana uskon, että löytyy uusi päättäjien sukupolvi, jolle hallinnon selkeys ja yksinkertaisuus ovat tärkeä arvo.

Riippumatta siitä, päädytäänkö maakunnassamme yksitasoiseen, kaksitasoiseen tai vanhaan monipolviseen hallintoon, ehdotan, että maakuntamme luopuu epämääräisestä Kanta-Häme-nimestä ja omii nimekseen lyhyen ja ytimekkään Hämeen.

Silloin olemme ainoa oikea Häme.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset