fbpx
Kaupunkiuutiset

Kolumni: Elämä on suoritus, vai onko? – Omat arvot joutuvat puntariin yleensä vasta elämän kriisitilanteissa

Heli Karttunen Kuva: Toni Rasinkangas
Heli Karttunen Kuva: Toni Rasinkangas

Kuin huomaamatta elämästä on tullut kujanjuoksu, jossa kalenteri määrittelee, missä olet ja mitä teet. Kalenteri ei kysy, huvittaako sinua, tai onko vire sopiva juuri tähän tekemiseen. Se vain kertoo, mitä kulloinkin on suoritettava, jotta asiat tulee tehtyä.

Toimeentulon hankkiminen vaatii aikaa. Niillä, joilla työtä on, se yleensä vie ison osan valveillaoloajasta. Mutta jos työ motivoi, antaa se myös virtaa.

Muistelen, että joskus nuorena saatoin käyttää tuntikausia lukemiseen tai muuhun puuhasteluun. Nyt joudun arpomaan, jätänkö tiskit väliin, jotta ehdin harrastaa jotain.

Miten tähän on tultu ja voiko sille tehdä jotain? Mikä loppupelissä on elämässä tärkeää?

 

Tietysti kysymys on valinnoista ja siitä, mikä oikeasti motivoi. Aina ei myöskään ole mahdollisuutta valita.

Motivaation todellinen tausta olisi kuitenkin tärkeää tunnistaa. Bloggaaja Eeva Kolu kertoi vasta kolmen loppuun palamisen jälkeen oppineensa, että kaikkea ei tarvitse suorittaa (HäSa 28.8.). Jalkavamman aiheuttama pakkolepo herätti hänet miettimään, että miksi lepäämiseen pitäisi ylipäänsä olla jokin syy. Kävi ilmi, että suorittamiseen häntä ajoi tunne siitä, ettei hän kelpaa.

Erilaisten kriisien keskellä moni muukin on kokenut vastaavan herätyksen.

 

On sääli, että pysähtymiseen ja omien arvojen puntaroimiseen tarvitaan yleensä jonkinlainen katastrofi.

Korona-aika on pannut miettimään, mitä tapahtuu, jos sairastuu tai joutuu karanteeniin.

Kalenterin tyhjeneminen ei ehkä sittenkään ole niin vaarallista. Itse tauti on elämän kannalta isompi riski kuin tilapäinen taloudellinen notkahdus, joka on lopulta vain pieni kupru kokonaisuudessa.

 

Kysyin kohta kahdeksankymppiseltä äidiltäni, mitä asioita hän pitää tärkeänä, millä asioilla on oikeasti elämässä merkitystä.

Äitini mainitsi liikunnan ja ravinnon, jotka ovat merkittäviä terveyden kannalta, mutta kaikkein tärkeintä hänen mielestään oli pitää huolta ihmissuhteista.

Maallisesta mammonasta, työstä tai saavutuksista hän ei maininnut sanaakaan.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset