Kaupunkiuutiset

Kolumni: Elämme historiallista hetkeä – Nyt jos koskaan kannattaa pitää päiväkirjaa

Heli Karttunen Kuva: Toni Rasinkangas
Heli Karttunen Kuva: Toni Rasinkangas

Korona on hallinnut niin keskusteluja kuin uutisiakin. Halusimmepa tai emme, elämme keskellä historiallista hetkeä.

Facebookissa törmäsin tutun valokuvaajan vinkkiin, että nyt jos koskaan kannattaa pitää päiväkirjaa. Kenties viidenkymmenen tai sadan vuoden päästä tavallisten ihmisten arkiset ajatukset voivat toimia tutkijoiden aarreaittana. Päiväkirja voi olla muutakin kuin kirjoitettua tekstiä, vaikka valokuva, video tai äänitallenne.

Samassa yhteydessä joku toinen vinkkasi, että Suomalaisen Kirjallisuuden Seura kerää parhaillaan ihmisten kokemuksia ja tuntemuksia vuoden 2020 koronakeväästä.

Myös muun muassa freelancervalokuvaajat ovat aloittaneet oman valokuvaprojektinsa poikkeustilan tallentamiseksi.

Projekteissa ja päiväkirjassa on itua.

 

Koskaan ei voi etukäteen tietää, mistä asiasta tulee merkityksellistä.

Toki tällaisessa maailmanlaajuisessa poikkeustilanteessa uutisia, kuvia ja dataa kertyy joka tapauksessa valtavat määrät. Silti historiassa monia kiinnostaa usein eniten juuri yksittäisten ihmisten tuntemukset suurten mullistusten keskellä.

Tavallisten ihmisten kokemusten kautta pystymme paljon paremmin eläytymään ajassa vallinneeseen tilanteeseen. Myös ajankuva välittyy autenttisesti.

Esimerkiksi sota-ajan kirjeenvaihto rakastavaisten kesken tai Pompeijin raunioihin pysähtyneet elämät antavat paljon kiinnostavamman näkökulman aikaan kuin pelkkä tapahtuma-aikojen ja -paikkojen luettelointi.

Ne kertovat lahjomattomasti, miltä sota on oikeasti tuntunut tai millaista ihmisten elämä on todella ollut.

 

Vaikka vallitseva koronatilanne ei ole miellyttävä eikä kukaan sitä varmasti kaipaa, on silti tietyllä tavalla kutkuttavaa ajatella, että elämme parhaillaan ison, koko maailmaa koskettavan historiallisen tapahtuman keskellä.

Millaisena muistamme tämän poikkeuksellisen tilanteen, tallentuu ennen kaikkea inhimillisten kokemusten ja eletyn elämän kautta.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

3.6.2020

Päivän Hämeen Sanomat

4.6.2020

Fingerpori

comic