fbpx
Kaupunkiuutiset

Kolumni: Elämme tautisia aikoja – Koronavirus jyllää, mutta tavallinenkin flunssa on voimissaan

Heli Karttunen Kuva: Toni Rasinkangas
Heli Karttunen Kuva: Toni Rasinkangas

Wuhanin koronavirus on saanut maailman varpailleen. Lentoja Manner-Kiinaan on peruttu, muun muassa Britannia ja Yhdysvallat ovat evakuoineet kansalaisiaan Kiinasta.

Maailman terveysjärjestö ei kuitenkaan vielä ole luokitellut koronavirusepidemiaa maailmanlaajuikseksi pandemiaksi, sillä vielä löytyy pari mannerta, joilla tautia ei ole havaittu.

Ensimmäinen koronavirustartunta Suomessa varmistui reilu viikko sitten. Tuliaisen toi tullessaan Kiinan kansalainen, joka matkusti Helsinki-Vantaan kautta Ivaloon ja altisti samalla taudille toistakymmentä kanssamatkustajaa.

 

Pirullisia näistä viruksista tekee juuri se, että niille altistuu ennen kuin niiden olemassaolosta tietää. Jos koronavirus jyllää maailmalla, ovat tavalliset flunssavirukset voimissaan kotopuolessa.

Siinä vaiheessa, kun perheenjäsen valittaa kurkkukipua ja yskii, on myöhäistä reagoida. Olet itsekin saanut jo tartunnan.

Eivät auta enää sinkkisuihkeet eivätkä extravitamiinit – kokeiltu on.

Ainoa mitä tilanteessa voi tehdä, on täydentää kipua lievittävien tinktuurien arsenaali pikaisesti, ennen kuin olotila saavuttaa sen pisteen, ettei siihenkään enää kykene.

 

Juttuhan on niin, että tauti tulee jos on tullakseen.

Tänäkin talvena olen sairastanut sen oman, tilastollisen flunssani, joka tulee vähintään kerran vuodessa, parhaina vuosina useammin ja toinen toisensa perään.

Olen ulkoillut, elänyt terveellisesti, syönyt vitamiineja ja valkosipulia, nukkunut hyvin, pessyt käsiä joka välissä ja vältellyt väkijoukkoja, mutta niin vain virustauti soluttautui perille kaikista varotoimista huolimatta.

Tarvitaan vain koululainen, joka yskähtää kerran väärään suuntaan taikka unohtaa pestä kätensä.

 

Taudit ja pandemiat muistuttavat luomakunnan todellisesta herruudesta.

Avaruuteen on menty, ydinaseet kehitetty ja autotkin kulkevat kohta itsestään, mutta flunssaviruksille ei kukaan mitään voi.

Ihminen ajattelee hallitsevansa kaikkea ja kaikkia, mutta luonto kuitenkin panee aika ajoin ihmisenkin polvilleen.

Ehkä olemme sen tarpeessa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset