fbpx
Kaupunkiuutiset

Kolumni: Entä jos politiikassa olisi samanlaiset siirtomarkkinat kuin jääkiekossa?

Ilkka Iivari Kuva: Mikaela Holmberg
Ilkka Iivari Kuva: Mikaela Holmberg

Vaalit on pidetty ja äänet laskettu jopa moneen kertaan, mutta silti on äänestetty väärin. Jääkiekkokausi Suomessa on päättynyt ja lopputulos oli hämeenlinnalaisille hieno, vaikka siitäkin voitosta jotkut sanovat, että väärin meni. Molempien tapahtumien voitonjuhlia vietettiin kosteasti ja iloisesti. Jälkimainingeissa sai kuulla, että nyt alkaa Suomessa ja Hämeenlinnassa uusi kukoistus. Saas nähdä.

Nyt kun on hiukan aikaa kulunut, niin ladellaan vain pelkkiä uhkakuvia. Niitä nostelevat esiin politiikassa ne, jotka eivät päässeet varsinaiseen finaaliin eli hallitusneuvotteluihin. Se ei ole mitään uutta, niin tapahtuu jokaisten vaalien jälkeen. Puolueiden kommentit vaihtuvat sen mukaan ollaanko oppositiossa vai hallituksessa.

 

Jääkiekossa taas alkaa aina kauden päätyttyä kaupankäynti. Pelaajia myydään kuin kantakirjakarjaa. Siitäkö se kukoistus alkaa, että parhaat myydään tai ostetaan toisen kylän joukkueeseen. Huikeimmissa puheissa kerrotaan kyläläisille, että koko kaupungin talous nousee kun pokaali saatiin vuorostaan tähän kylään ruhjottavaksi. Kyllä varmaan hieno kiekkobuumi kierrättää paljon euroja, mutta tuleeko niitä kaupungin ulkopuolelta?

En usko. Saattaa olla, että jotkut piristyvät ja siten ilmapiiri nousee positiivisemmaksi. Sekään ei vielä nosta kaupungin taloutta yhtään. Tarvitaan paljon pysyvämpää toimintaa ja kaupungin houkuttelevuuden nostamista.

 

Politiikassa puolueen vaihtaminen on loikkaamista, mutta jääkiekossa joukkueen vaihtaminen on eteenpäin menoa. Näin meille kerrotaan. Yksilötasolla se onkin näin, varsinkin jos pelaaja pääsee taalajäille keräämään järjettömiä summia kumilaatan siirtelystä. Hyöty kilahtaa siis vain yhdelle. Poliitikko saattaa vaihtaa leiriä, kun huomaa puolueensa alkuperäisen ajatusmaailman muuttuneen. Hänestä tulee luopio, kun petti porukan, joka petti äänestäjät. Politiikassa pysytään enemmän samassa joukkueessa, varsinkin taustavaikuttajien joukkueessa.

 

Minkähänlainen tämä yhteiskunta olisi jos politiikassa olisi samanlaiset siirtomarkkinat kuin jääkiekossa? Mitäpä jos piilossa pysyttelevät rahoittajat ja taustavaikuttajat alkaisivat kaupata valtuutettuja ja kansanedustajia? Ainakin se olisi mielenkiintoista, kun kommunisti huomaisi yks aamu astelevansa porvarien porukkaan.

Lopputulos kansalaiselle saattaisi olla ihan samanlainen kuin nyt. Joidenkin mielestä tarjotaan vain tappionpäiviä ja masennus lisääntyisi. Toisilla taas onni kukoistaisi, kun ovat oikeaa lippua heiluttamassa ja pääsevät iloisiin juhliin. Tasapuolista hyvää kun ei pystytä tarjoamaan, se on jo todistettu.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset