Kaupunkiuutiset

Toimittajalta: Etätyö on pitkän päälle hanurista

Kuva: Toni Rasinkangas
Kuva: Toni Rasinkangas

Olen tehnyt kohta pari kuukautta töitä kotona ja pakarat sen kertovat. Ne ovat kovat, mutta leveät.

Tutkimusten mukaan etätyö on yllättävän tehokasta, enkä ihmettele sitä yhtään. Perisuomalaisen työmoraalin ja kroonisen syyllisyydentunteen raskauttama ihminen pyrkii joka päivä todistamaan, että kyllähän minä täällä kotona hommia teen.

 

Työpanos täytyy vetää aina vähän överiksi ja naputella jotain jutunjämiä vielä sunnuntai-iltanakin. Muuten joku pääsee ihmettelemään, että lonkkaako se vaan siellä himassa vetää. Takuulla on kännissäkin.

Vaimo työskentelee normaaliin tapaan palveluammatissa ja katsoo minua kotiin tullessaan sen näköisenä kuin olisin istunut ongella koko päivän.

 

Suihku ja muut aamutoimet, pukeutuminen ja jään skrapaaminen lasista virittävät ihmisen vähän ryhdikkäämpään asentoon. Työpaikalla ollaan topakkana ja pasteeraillaan paikasta toiseen jotakin toimittamassa. Käydään kahvilla ja ruokalassa, keskustellaan kollegoiden kanssa.

 

Etätyöläinen juo aamukahvin, vetää salihousut jalkaan ja raahautuu niskat kyyryssä tietokoneen ääreen tukkaansa kampaamatta. Istuu viisi tuntia putkeen ruudun ääressä, vaikka hanuri huutaa armoa.

Syö, jos muistaa. Ruokatauolla viskotaan jotakin mikroon ja vedetään se kymmenessä minuutissa huiviin. Kotona vietetyissä tauoissa ei ole lakisääteisyyden fiilistä. Kaikki turha istuskelu tuntuu lusmuilulta, joten takaisin sorvin ääreen.

 

Työt eivät jää työpaikalle, koska ne eivät ole enää siellä. Siinä on ongelma, jos työelämän haasteiden ja kodin turvasataman raja hämärtyy.

Tokihan etämahdollisuus tuo joustoa työelämään. Joillekin se voi olla elämäntapa. Monet kuitenkin uskovat koronaviruksen vauhdittavan kehitystä etätyöskentelyn radikaaliin lisäämiseen.

Kai sen ovat konsultit ja muutosjohtajat aikoja sitten äkänneet, että toimistotilojen vuokrista luopuminen kasaa taas enemmän tavaraa viivan alle tässä vaikeassa taloudellisessa tilanteessa.

 

Siellä, missä etätöistä tulee uusi normaali, vähemmälle jäävät ihmiskontaktit, vuorovaikutus, tiimihenki, synergiaedut, vertaistuki, yhteistyö, avunanto ja työpaikkahuumori. Ei vähä mitään.

Salihousut jalassakin voi ihminen palaa loppuun.

 

 

 

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

26.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

26.9.2020