Kaupunkiuutiset

Kolumni: Etuoikeutettuja kesäongelmia

Tarja Filatov Kuva: Muu
Tarja Filatov on hämeenlinnalainen kansanedustaja.

Uskokaa tai älkää, astianpesukoneen ääni voi tehdä ihmisen onnelliseksi. Yli 20 vuotta vanha astianpesukoneemme sanoi yhteistyösopimuksensa irti. Tähän asti sitä on korjattu kotikonstein etikalla ja soodalla. Mutta enää ei onnistunut.

Kodinkonekorjaajia ei niin vain saada hälytyshommiin. Viikko on lyhyt aika odottaa, vai onko? Osa ihmisistähän pärjää vallan hyvin ilman tiskikonetta. Huusholleja, joissa on astianpesukone, ei ole suunniteltu käsin tiskaamiseen. Suomalaista keksintöä kuivauskaappia ei ole. Pesuun ja huuhteluun ei ole allasta jne.

 

Kun on viikon lirutellut astioita juoksevan veden alla, on huono omatunto veden tuhlauksesta ja omasta kärsimättömyydestä. Mikäs tässä on lomalla tiskaillessa. Ruokalista hieman muuttui, koska grilliastioita on hankala pestä käsin. Enemmän ruokaa pannulla ja kattilassa ja vähemmän grillipannussa.

Tapahtuma sai minut miettimään mistä kodinkoneista en luopuisi kuin viime hädässä. Huomasin, että on kaksi ylitse muiden. Pyykinpesukone ja astianpesukone – no joo kolmas ikkunanpesuimuri. Asunnossa, jossa joka ikkunassa on kuusi pestävää pintaa, värkki säästää aikaa ja hermoja.

 

Kesälomaurakkana on puutalomme ikkunoiden skraappaus ja maalaus. Molemmat toimet ovat ihan ok. Mutta se ulkoikkunoiden irrottaminen! Seuraavan maalauksen saavat tehdä ammattilaiset. Tai ehkä sitten jo pitää uusia koko ikkunat.

Hyvää kesäpuuhaa maalaaminen on. Ei juuri ole työasiat verenpainetta nostattaneet. Pääratakeskustelu nosti hieman sykettä.

 

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvosteli liikenneministeri Sanna Marinin raidelinjauksia. Vannoutuneena junankäyttäjänä minusta on hienoa, kun ministeri ei haihattele, vaan haluaa panostaa perusasioihin.

Turun tunnin juna ei saanut lisää rahaa, vaikka sen suunnitteluun on Orpon aikana laitettu 40 miljoonaa euroa. Tampereen tunnin juna saa odottaa, mutta koko maata palvelevan pääradan vahvistaminen sai rahoitusta.

 

On järkevää pitää huolta olemassa olevista raiteista. Ne saattavat olla hitusen hitaampia, mutta ne palvelevat laajaa ihmisjoukkoa.

Tunnin junat ovat retoriikkaa ellei jostain löydy miljardi-investoijia. Tuskin löytyy Suomen väkiluvulla. Jos löytyy toimiva malli, niin hyvä, jos ei, niin ei hieman pidempi, mutta peruskorjausten jälkeen aikataulussa pysyvä junamatka ketään kaada.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset