Kaupunkiuutiset

Kolumni: EU-johtajapesti ratkesi – Ei sittenkään hullumpi tulos

Sirpa Pietikäinen Kuva: Muu
Sirpa Pietikäinen Kuva: Muu

EU-johtopestien lopputulos oli yllätyspaketti. Toista kertaa käytössä ollut kärkiehdokasmenettely, jossa komission puheenjohtajaksi piti tulla eurovaaleissa suurimmaksi tulleen ryhmän ehdokas, laitettiin jäihin ainakin tällä kertaa.

Sen sijaan puheenjohtajaksi nousi yllätysnimi, EPP-ryhmän saksalainen Ursula von der Leyen, historian ensimmäinen tehtävään nouseva nainen.

Samassa paketissa parlamentille ja neuvostolle valittiin puheenjohtajat, unionille uusi ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja ja Euroopan keskuspankille pääjohtaja.

Nimitysten lopputulos oli yllättävä, eikä nimitysprosessi mennyt kärkiehdokasmenettelyä tai maantieteellistä tasapainoa noudattaen. Tärkeintä kuitenkin on, kuinka uusi johtaja vastaa Euroopalla edessään oleviin suuriin haasteisiin, kuten ilmastonmuutoksen pysäyttäminen, sosiaalisen oikeudenmukaisuuden edistäminen, maahanmuuttokysymyksen ratkaiseminen, globalisaatio ja teknologian ja väestörakenteen murros.

Suuret, ihmiskuntaa kohtaavat haasteet vaativat tiede- ja faktaperustaista politiikkaa. Tämä seuraavan komission pitäisi ottaa vahvasti esille.

Resurssitehokkuuteen ja kiertotalouteen siirtyminen ovat tärkeimpiä keinoja ratkaista ilmastokriisi. Muutos ei enää tapahdu hyvän sään aikana, mutta sen on tapahduttava.

EU tarvitsee ilmasto- ja ympäristöstrategiat eri sektoreilla, näistä tärkeimpinä energia, rakentaminen, tekstiilituotanto, maatalous- ja ruuantuotanto. On huolehdittava riittävien hiilinielujen kasvattamisesta. Rahoitussektori ja yritysmaailma tarvitaan mukaan talkoisiin. Tärkeimpiä tulevan kauden tehtäviä on kestävän rahoituksen lakipaketin jatkaminen.

Kansalaisten turvallisuuden takaaminen, yhteisen puolustuksen kehittäminen, pääomamarkkinoiden ja talous- ja rahaunionin uudistusten toimeenpaneminen sekä digitalisaation kuten eettisen tekoälyn ja 5G-verkon mahdollisuuksien kehittäminen ovat tulevan komission ja parlamentin tehtäviä.

Komission tuleva puheenjohtaja on muun muassa sitoutunut tekemään Euroopasta hiilineutraalin vuoteen 2050 mennessä ja vahvistamaan EU:n sosiaalista pilaria, ja kehittämään unionille työkalut puuttua paremmin oikeusvaltioperiaatteen rikkomuksiin.

Alustavan ohjelmansa perusteella von der Leyen on osoittamassa Eurooppaa oikeaan suuntaan.

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset