fbpx
Kaupunkiuutiset

Kolumni: Hämeenlinnassa faktojen puute tuntuu olevan todellista

Ilkka Iivari Kuva: Mikaela Holmberg
Ilkka Iivari Kuva: Mikaela Holmberg

Johtavien poliitikkojen mukaan faktojen puute ohjaa liikaa poliittista keskustelua. Varmasti niin onkin, että tunteella mennään ja jopa valeuutisilla. No niitä valheita on viime päivinä paljasteltu.

Hämeenlinnassa faktojen puute tuntuu olevan todellista. Sopivasti on yhtiöitetty kaupungin yhtiöt, ettei vain kaupunkilainen tiedä mitä niissä puuhastellaan. Saa tehdä mitä vaan, kun maksaja on joka tapauksessa tiedossa. Kaupunkilaisia yritetään kyllä johdatella sopivilla tiedoilla, ostetaan tutkimus. Nyt tehdään mielipidekyselyä kaupunkilaisille. Nimenomaan mielipidekyselyä, kun faktoja ei tarjoilla kyselyn tueksi.

Hiukan tuntuu ihmeelliseltä, että kaupungin päättäjillä on myös suuri faktojen vaje. Eivät tiedä kaupungin tekemistä sopimuksista mitään. Aina tulee yllätyksenä, että on tehty tosi surkea ja paljon maksava sopimus. Tekotapaan liittyvät jääviydet tai siltä näyttävät ovat ihan uutta heille. Kysytty on, että oletko jäävi. Kieltävä vastaus riitti. Niin myönnetty juttu on hävitty juttu.

Yllätyksenä tulevat myös suuret budjettivajeet johtaville poliitikoille. Joutuvat pöyristymään ja kyselemään. Onko tärkeintä ollut vain valinta asemaan, että pääsee esille? Ovatko esityslistat ja päätökset jääneet lukematta? Ei mitään uutta. Havaitsin sitä itsekin, kun olin aikanaan yhdessä julkisyhteisössä vaaleilla valittuna. Esityslistat avattiin vasta kokouksessa jos vaivauduttiin tulemaan paikalle.

Tuntuu tosi oudolta, että todella pitkään kaupungin poliittisessa johdossa olleet eivät tiedä asioista, vaikka ovat itse olleet niistä päättämässä. Usein iskee myös muistamattomuus, mikä todella ikääntyneille suotakoon.

Yllätyksenä minulle tulee myös se, ettei tunneta kunnallislakia. Kaupunginhallitus voi pyytää kaupungin johtavilta virkamiehiltä selvitystä. Pelkkä jäsen on vain kansalaisen asemassa. Näin se muistaakseni meni yliopistossa saamieni kunnallisoikeuden oppien mukaan. Kaupunginhallitukselle virkamies joutuu vastaamaan, muttei jokaiselle kyselijälle. Siksi kannattaisi itse seurata mitä tapahtuu tai esittää kaupunginhallitukselle, että kysytään.

Taas taitaa olla tilaus päällä uudesta konsulttiselvityksestä, jolla halutaan selvittää areenan hyödyt. Tulee sieltä sopiva selvitys, ei tarvitse pelätä. Niinhän on joka kerta tullut. Satoja tuhansia niihin papereihin on upotettu rahaa, ellei jopa miljoonia.

Yliopistossa mulle opetettiin, että miljoona on iso raha ja varsinkin kun se on yhteistä rahaa, niin pitäisi sitä huolellisesti hoitaa ja käyttää. Tampereen yliopiston professori Pentti Mecklin painotti sitä usein julkisyhteisöjen laskentatoimen luennoilla. Kaiken lisäksi silloin rahana oli markka. En tiedä mitenkä asiaa on opetettu kaupallisissa oppilaitoksissa. Toivottavasti joulupukki tuo viisautta. Ai niin sekin on taruhenkilö.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset