fbpx
Kaupunkiuutiset

Kolumni: Julkiset palvelut ovat hyvinvointivaltion ydintä - Häme voitti sotessa

Tarja FIlatov Kuva: Muu
Tarja FIlatov

Hyvinvointivaltio on kuin kunnon kengät. Ei aina niin seksikkäät tai tyylikkäät, mutta hyvät kävellä. Erityisen arvokkaat vaikeissa kulkuoloissa. Korkkarit voivat olla kauniimmat, mutta kivikossa kestämättömät.

Elämän karikoissa ihminen tarvitsee hyvinvointivaltiota. Siksi sote-uudistus on välttämätön. Meneillään olevissa hallitusneuvotteluissa syntyi ratkaisu siitä, että sote-palvelut kerätään kuntaa suuremmalle itsehallintoalueelle. Ratkaisu hyödyntää alueilla tehtyä työtä. Muuta yhteistä mallilla ei aiempaan juuri ole.

Maakunta/itsehallintoalue/aluekunta – ihan mikä tahansa nimi käy, kunhan sisältö on kurantti. Hämeessä on tärkeää, että vahvempia harteita on 18. Se turvaa erikoissairaanhoitomme ja mahdollistaa tähtisairaala-mallin. Meillä voidaan puhua OmaHämeestä edelleen.

 

Uusi malli hylkää markkinavetoisen soten. Palvelut tuotetaan pääosin julkisina palveluina. Yksityinen ja kolmas sektori toimivat täydentävinä palveluiden tuottajina. Myös kuntien mahdollisuus tuottaa palveluita ratkaistaan vuoden loppuun mennessä.

Uudistus kokoaa maakuntatasolle vain sote-palvelut, palo- ja pelastustoimen. Muuta uudistukseen ei sotketa. Keskitytään ydinasiaan.

Julkiset palvelut ovat hyvinvointivaltion ydintä. Yksityiset täydentäjä. Vaatekaapissa saa olla korkkarit, mutta ilman hyviä kävelykenkiä ei tässä iässä pärjää. Eikä muunkaan ikäisenä.

 

Sunnuntaina selvisi Suomea edustava eurovaalijoukkue. SDP sai kaksi paikkaa. Kannatus nousi edellisistä vaaleista. Yllättävää oli, että kokoomuksen ja perussuomalaisten kannatus laski. Vihreiden jättipotti ansaitsee hatunnoston.

EU-vaaleissa näkyy äänten keskittyminen kärkiehdokkaille. Ilman valtakunnan tunnettuutta tai huikeaa vaalibudjettia on vaikea nousta kärkeen. Itseäni ilahdutti, että kärkinimet demareilla, kokoomuksessa ja vihreillä olivat kaikki kokeneita osaavia poliitikkoja. Heidän työhönsä on helppo luottaa.

Oman puolueeni ehdokkaiden ohella haluan onnitella Sirpa Pietikäistä. Vaikka aatteemme ovat erivärisiä, osaavaa ihmistä on helppoa arvostaa.

Arvostuksen ansaitsevat ne tavalliset ihmiset, jotka laittoivat itsensä likoon tietäen, että läpimenon mahdollisuus on minimaalinen. He ovat demokratian sankareita. Todellisia valinnanvapauden airuita.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset