fbpx
Kaupunkiuutiset

Kolumni: Hämeenlinna palasi valtaan – Kaupunkimme oli yksi eduskuntavaalien voittajista

Seppo Rehunen Kuva: Raatikuva
Seppo Rehunen. Kuva: Raatikuva

Hämeenlinnan kansanedustajien lukumäärä on vaihdellut vilkkaasti: kaksitoista vuotta sitten läpi meni peräti viisi edustajaa, kahdeksan vuotta sitten määrä supistui kolmeen ja neljä vuotta sitten Tarja Filatov valittiin eduskuntaan ainoana seutukuntamme edustajana.

Nyt Hämeenlinna palasi valtaan ja oli yksi eduskuntavaalien voittajista, kun Tarja Filatov sai kumppaneikseen tahtonainen Lulu Ranteen, kaiken kokeneen Johannes Koskisen sekä vehreää voimaa edustavan Mirka Soinikosken. Heillä kaikilla oli kotikaupungin äänestäjien erittäin vahva tuki takanaan. Lämpimät onnittelut!

Kun radanvarren edustus täydentyy Riihimäen Aino-Kaisa Pekosella ja Päivi Räsäsellä on meillä aiempaan nähden kaksin verroin enemmän vaikutusvaltaa puolustaa ja nopeuttaa meille elintärkeän pääradan raiteiden ja liikenteen kehittämistä. Voimaa tarvitaan, sillä niin Turulla kuin Lahdellakin on omat vahvat puolestapuhujansa.

 

Hämeen vaalipiirissä maakuntien kilpa kääntyi Kanta-Hämeen voitoksi. Käymme Päijät-Hämeen kanssa jatkuvaa edunvalvontakamppailua ja on tärkeää, että eduskunnassa on tarpeemme tuntevia edustajia. Oletan ja odotan, että maan edun ajamisen ohessa edustajamme ajavat myös oman maakunnan etua. Niin muutkin tekevät.

Kanta-Hämeen etujen puolustajiin kuuluvat myös Lopen konkariedustaja Timo Heinonen sekä Forssan jo valtionainen sarjaan noussut Sanni Grahn-Laasonen. Vaikutusvalta lisääntyy, kun edustajamme tekevät yhteistyötä Pirkanmaan ja erityisesti Tampereen edustajien kanssa. Ovathan edut pääradan kehittämisen suhteen yhtenevät eikä Riihimäkeä ja Hämeenlinnaa saa ohittaa.

 

Näissä vaaleissa menestyi erilaisilla lähtökohdilla. Lulu Ranteen yli kymmenen vuoden sitkeä ja määrätietoinen työ palkittiin todellisella äänivyöryllä. Lulu ei tarvitse ensimmäisen edustajakauden pehmeää laskua, vaan hänen koulutustaustallaan, työkokemuksellaan ja paikallispolitiikan tyrskyissä osoitetulla päättäväisyydellään ansaitsee heti päästä vastuullisiin asemiin.

Johannes Koskinen haki Euroopasta oppia ja näkemystä, joka täydennettynä aiemmilla ministerikokemuksilla antaa valmiuksia mihin tahansa vaativiin tehtäviin. Mirka Soinikoskella taas on ajallisesti lyhyt, mutta laadullisesti monipuolinen kokemus kunnallispolitiikasta. Hänellä on erinomaiset edellytykset vaikuttaa osaamisellaan tulevallakin eduskuntakaudella keskeiseksi nousevaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamiseen.

 

Vaalitulos kertoo, miten vaikea on syrjäyttää istuvia kansanedustajia. Vaikka esimerkiksi Mika Valkamo ja Helena Lehkonen tekivät hyvin toteutetun kampanjan, ei eduskunnassa monta kautta olleiden kokoomusedustajien ohittaminen ollut edes lähellä. Tässä suhteessa Mirka Soinikosken asema vihreissä oli edullisempi, kun puolueella ei edellisellä kaudella ollut lainkaan edustajaa.

Hämeenlinnan naapurikunnista Hattulasta ja Janakkalasta ei löydy maakunnallista kannatusta täyttäviä ehdokkaita. Hattulalaisista Aarre Lindeman oli ylivoimainen ja Janakkalassa Petri Hakamäki sai kannatusta, mutta tunnettuus vain omassa kotikunnassa ei riitä valtakunnallisiin tehtäviin.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset