fbpx
Kaupunkiuutiset

Hämeenlinnan päätöksentekoa vaivaa pölhövirus – Sen oireet ovat moninaiset ja esimerkkejä riittää

Jarmo Eskelinen Kuva: Tuulia Viitanen
Jarmo Eskelinen Kirjoittaja on asianajaja, joka ei omissa kirjoituksissaan mielistele ketään.

”Älä aina esitä typeriä mielipiteitäsi”, sain vastaukseksi katukeskustelussa kymmenen vuotta sitten. Epäilin rakentamisjärjestystä myöhemmin toteutettavan Goodmanin rakentamisen yhteydessä. Keskusteltiin Kaivoparkin tarpeesta. Ihmettelin, miksi parkkiratkaisuksi ei valittu toria. Arvostamani kaupunginjohtaja Tapani Hellstén selvästi tuohtui sanomisistani.

Minulle ei valjennut, mikä tarve oli rakentaa parkkilaitos Kaivokadulle. Samaan aikaan Ykköskorttelin omistajat hamusivat keskustaan keskitettyä parkkitilaa saadakseen rakentaa oman kauppakeskuksensa. Samoin kuin kadut, pysäköintiratkaisu keskustassa kuuluu kaupungin velvollisuuksiin. Sen puute on kehittymisen este.

Siihen aikaan puhuttiin kaksinapaisesta kaupallisesta kaupunkikeskustasta. Sen toinen pää oli torinympäristö ja toinen nykyinen Goodman. Hellstén totesi, että torialueelle palataan myöhemmin. Hän lähti muihin tehtäviin pian keskustelumme jälkeen.

Kaupunkihallinnolla oli hänen jälkeensä outo suhtautuminen Ykköskorttelin rakentamishaluihin. Omistajia parjattiin jopa julkisesti. Kaupungin pyynnöstä kiinteistönomistajat tekivät kymmenillä tuhansilla euroilla uusia suunnitelmia. Turhaan. Virkamiehille he olivat vastustajia.

Tuolloin olin mukana kaupunkikeskustan toiminnassa. Pelkona oli keskustan näivettyminen. Keskustelu tuli mieleeni, kun luin lehdestä nykyisen kaupunginjohtajan pohdintoja Ykköskorttelin merkityksestä. Kaupungin politiikka ajoi liikekeskuksen tarpeen ohi. Omistajat haluavat nyt kortteliinsa asuntoja.

Eräs toinen kiinteistönomistaja halusi rakentaa kirkon viereen hotellin. Rakennuslupaa käsiteltiin jopa kaupunginhallituksessa. Kun lupa vuosien jälkeen tuli, aika oli ajanut ohi. Samaan aikaan virkamiehet suunnittelivat hotellia linja-autoaseman yhteyteen. Mikään hotelliketju ei osoittanut rakentamiseen kiinnostusta.

Pysäköintitalo Pööliin rakennettiin tilat päivittäistavarakaupalle. Ennen rakentamista olisi kannattanut tarkistaa Hämeenmaalta, Lidliltä tai Keskolta, oliko kauppapaikkaan todellista tarvetta. Ei ollut.

Esimerkkejä riittää.

Päätöksentekoa vaivaa pölhövirus. Ei tunnisteta oikeaa sijoittajaa, eikä ymmärretä lainalaisuuksia. Muita oireita ovat toivoton byrokratia, luovuuden puute ja pieleen menneet ajoitukset. Keksitäänkö Hämeenlinna-tautiin rokotusta?

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset