Kaupunkiuutiset

Kolumni: Hiljainen kansa ei enää uskokaan kerrottuja valheita

Ilkka Iivari Kuva: Mikaela Holmberg
Ilkka Iivari Kuva: Mikaela Holmberg

Vanhaan aikaan kansa oli hiljaa, kun hallitsijat päättivät ja komentelivat. Syynä kansan hiljaisuuteen saattoi olla tiedon puute, kun ei osattu lukea. Asustelen nyt lukutaidon lähteillä, sillä Pälkäneellä painettiin 300 vuotta sitten ensimmäinen aapinen.

Aapisen painolaatat kaiversi Daniel Medelplan ja kirja ilmestyi Isonvihan aikana vuonna 1719. Teoksen koko nimi oli Lasten Paras Tawara, elli ABC-Kirja, joca on suuren tarpen tähden leicattu Puuhun ja Pälcänen seuracunnan Saarnamiesten toimituxen cautta, Prändetty Pälkänellä Daniel Medelplanilda Tauralassa 1719. Aika pian piispantarkastuksissa huomattiin, että lukutaito Pälkäneellä oli paljon korkeampi kuin muualla. Myöhemmin se on kyllä tasoittunut.

 

Kansalaisten lukutaito ja jopa kirjoitustaito taitaa olla paha asia joillekin Hämeenlinnan poliitikoille. Enää ei uskotakaan kerrottuja valheita, vaan ne voidaan lukemalla oikeaa tietoa paljastaa. Ei tarvitse muistella, mitä kukin lupaili vaalikoneissa. Ne tiedot voi kaivaa esille.

Niitä kaivelemalla voi huomata, ettei pitäisi olla huolta toisenlaisesta kaivamisesta, kun vain yksi nykyisistä valtuutetuista kannatti kaivamista keskellä kylää. Homman edelleen jatkuessa kuntalaiset eivät olekaan hiljaista kansaa, sellainen kyllä löytyy Suomussalmelta, siellä pellolla seisoo tuhatkunta turvepäistä hahmoa.

 

Aktiiviset kansalaiset ovat löytäneet oikein lainsäätäjän järjestämän keinon vaikuttamiseen. Alulle on pantu kuntalaisaloite kunnallisesta kansanäänestyksestä. Halutaan tuoda esille kuntalaisten tahto. Kirjoitustaidolla on kerrottu mistä siinä on kyse.

Tällainen toiminta ei tunnu sopivan näennäishallitsijoille. Äkkiä tuli lausuntoa, ettei tuollaista tarvita, kun he vaaleilla valitut osaavat kyllä päättää. Osaavat ihan varmasti päättää, mutta pelottavasti lupausten vastaisesti, ainakin vaalilupaukset unohtaen.

Pitäisikö nämä näennäispäättäjät laittaa lukkarinkouluun opettelemaan ABC:n pukstaavit ja lukutaito? Voisivat itsekin tutkiskella, mitä tuli luvattua, kun muistiin ei voi luottaa. Siihen lukkarinkouluun vaaditaan pätevä opettaja. Pätevyydeksi ei riitä, että on julkisesti televisiossa kertonut olevansa koulutukseltaan opettaja, vaikka opinnot ovat jääneet kesken.

 

Luulisi poliitikolla olevan helpompaa jos tekisi niin kuin on luvannut ja siten kansalainen saisi haluamaansa. Nyt joudutaan selittelemään isolle joukolle, siis valehtelemaan. Eikö olisi mukavampaa olla ihan oikeasti suosittu isolle joukolle ilman tyrkyttämistä? Vai olisiko niin, että ohjailu tulee ihan muualta ja tosi pieneltä porukalta? Vielä kun heillä olisi omia ajatuksia ja ideoita, eikä viisaammilta kopioituja, joita julkaisevat päivittäin. Kannattaa siis todellakin opetella lukemaan, voi oppia kirjoittamaankin.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset