fbpx
Kaupunkiuutiset

Kolumni: Ilmastonmuutos uhkaa – Teknologia ja rahat ovat olemassa

Sirpa Pietikäinen Kuva: Muu
Sirpa Pietikäinen Kuva: Muu

Etelämantereesta irtosi syyskuun lopussa neljä kertaa Ahvenanmaan kokoinen jäävuori. Heinäkuun lopussa maailmassa oli kulutettu resursseja maapallon kantokyvyn verran tämän vuoden osalta ja lopun vuotta käytämme resursseja enemmän kuin maapallomme kykenee tuottamaan. Hallitsemattomat metsäpalot riehuvat maailmalla.

 

Amazonin palaessa maapallolta katoaa peruuttamattomasti lukematon määrä eläin- ja kasvilajeja, mittaamattoman arvokasta monimuotoista luontoamme. Samalla palavat maapallomme keuhkot, yhteiset hiilinielut, jotka sitovat hiilidioksidia ja pitävät kurissa ilmaston lämpenemistä. Sademetsien kato vastaa jopa 10 prosenttia maailman kasvihuonepäästöistä.

 

Lämpenevä ilmasto lisää sademääriä ja erityisesti talvien sademäärät kasvavat. Kuten jo olemme viime vuosina nähneet, säiden ääri-ilmiöt lisääntyvät, on enemmän myrskyjä ja rankkasateita, toisaalta pitkiä kuivia ajanjaksoja helteiden osuessa kohdalle

Politiikoilla on vastuu, mutta se ei yksin riitä. Ilmastonmuutos pakottaa meidät muutamaan tapojamme ja tottumuksiamme.

 

Luonnon monimuotoisuuden suojeleminen ja ilmastonmuutoksen pysäyttäminen eivät ole vain ympäristöasioita vaan talouden, teollisuuden, rahoitusmarkkinoiden ja koko yhteiskunnan perusta. Hyvä uutinen on se, että se on ratkaistavissa. Tiedämme ongelman, ja meillä on siihen tarvittava teknologia ja rahat.

 

Tähän asti finanssilainsäädäntö ja ympäristölainsäädäntö ovat kulkeneet omilla poluillaan. On ajateltu, että niiden tavoitteet menisivät ristiin. Näin ei kuitenkaan ole. Ympäristöriskien huomioiminen kuuluu hyvään taloudenpitoon ja rahaa siirtymään kestävään talouteen on olemassa. Euroopan unionin kestävän rahoituksen strategia on askel finanssimarkkinoiden kannustinten korjaamiseksi. Keväällä valmistui neuvottelemani asetus, joka velvoittaa rahoituspalveluiden välittäjät ja rahoituslaitokset huomioimaan kestävyysriskit ja sijoitusten ympäristövaikutukset sijoituspäätöksissään ja kertoa niistä kuluttajalle.

 

Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen on massiivinen haaste. Mutta kun rahasta puhutaan, haaste on pitkälti korvien välissä. Aloittaa voidaan vaikkapa rahavirtojen siirtämisestä vääristävistä ympäristön ja yhteiskunnan kannalta kestäviin kohteisiin. Ei se niin vaikeaa ole.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset