Kaupunkiuutiset

Kolumni: Johtajien vaihtovuosi Hämeenlinnassa – Millaisia johtajia kaupunki tarvitsee?

Seppo Rehunen Kuva: Raatikuva
Seppo Rehunen. Kirjoittaja on hämeenlinnalainen.

Hämeenlinnan kaupungilla on neljä merkittävää johtajaa: kaksi kaupunginjohtajaa ja kaksi luottamusjohtajaa. Virkajohtajat vaihtuvat varmasti ja luottamusjohdon uudistuminen on meidän asukkaiden vallassa tämän kevään kuntavaaleissa sunnuntaina 18. huhtikuuta.

Virkamiesjohdon valinnassa on avoimia kysymyksiä. Kaupunginjohtaja Timo Kenakkala jää eläkkeelle elokuun lopussa ja apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo lokakuun lopussa. Vielä on päättämättä, siirrytäänkö yhden kaupunginjohtajan järjestelmään ja valitseeko johtajan/johtajat nykyinen vai uusi valtuusto.

Ehdotan, että valitaan yksi kaupunginjohtaja ja näin ennakoidaan sosiaali- ja terveydenhuollon irtaantumista kaupungin hallinnosta. Vanha valtuusto tehköön hakijoiden ensimmäisen karsinnan ja lopullinen valinta jätettäköön kesäkuun alussa aloittavalle uudelle valtuustolle.

Luottamusjohdon osalta perussuomalaisten nousu uhkaa kokoomuksen ja sosialidemokraattien vuosikymmenten valta-asemaa. Näillä kahdella on ollut yhdessä yli puolet valtuutetuista ja näin ne ovat voineet keskenään jakaa kaupunginhallituksen ja -valtuuston puheenjohtajuudet. Keskisuuret ja pienet ryhmät ovat ajoittain yrittäneet horjuttaa kaksinvaltaa, mutta laihoin tuloksin.

Kuntavaaleissa puolueiden menestykseen vaikuttavat peruskannatuksen lisäksi ehdokkaiden määrä, laatu ja monipuolisuus. Hämeenlinnassa kunkin puolueen ehdokkaiden enimmäismäärä on 76, josta kaikki puolueet ovat vielä kaukana. Toki ehdokashaku on kesken ja jatkuu maaliskuun yhdeksänteen päivään.

Istuvat kansanedustajat ovat puolueilleen arvokkaita äänten kerääjiä, mutta heidän roolinsa paikallisina luottamusjohtajina on usein vähäinen. Tällä hetkellä Hämeenlinnasta on eduskunnassa neljä edustajaa: Tarja Filatov ja Johannes Koskinen SDP:stä, Lulu Ranne perussuomalaisista ja Mirka Soinikoski vihreistä. Heistä Ranne ja Soinikoski löytyvät tässä vaiheessa kuntavaalin ehdokaslistoilta.

Neljä vuotta sitten eniten ääniä Hämeenlinnassa sai kokoomus ja se on nytkin kärjessä ehdokkaiden lukumäärässä. Puuttuvaa kansanedustajaa puolue paikkaa uutta tulemista luottamustehtäviin tekevällä Jari Koskisella, jonka vahvalle kokemukselle ja yhteistyökyvylle on varmasti käyttöä johtavia paikkoja täytettäessä.

Uusilta johtajiltamme odotamme panostamista kaupungin vahvuuksiin ja kykyä välttää meille valitettavan yleiseksi tulleita hutihankkeita. Isoja lähivuosien haasteita ja menestystekijöitä ovat rautatien linjaus, houkuttelevan asumiskaupunkimaineen kirkastaminen sekä vahva yhteistyö naapurikuntien eli Janakkalan ja Hattulan sekä koko Riihimäen seutukunnan kanssa.

Hallinnollisena lisähaasteena uusilla johtajilla on sovittaa kaupunki riisuttuun muottiin, joka meitä odottaa, jos valtakunnallinen sote-uudistus toteutuu nyt käsiteltävänä olevassa muodossa. Hallituksen malli siirtää sosiaali- ja terveydenhuollon hallinnoinnin maakunnalle. Näin kaupungin rooli puolittuu ja kaupungin johtaminen uudistuu.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset