fbpx
Kaupunkiuutiset

Kolumni: Kasvua ja elinvoimaa – mikäli toimeen tartutaan

Sirpa Pietikäinen Kuva: Muu
Sirpa Pietikäinen Kuva: Muu

Elinvoimainen maakunta ja kunta tarjoavat asukkailleen ja alueen yrityksille houkuttelevan kotipaikan ja toimintaympäristön. Tarvitaan työpaikkoja, sujuvia liikenneyhteyksiä, laadukkaita koulutuspalveluja, harrastusmahdollisuuksia ja kulttuuri- ja luontoelämyksiä. Viisas maakunta ja kunta pyrkii erottumaan toisista omaleimaisuudella ja mielenkiintoisilla tulevaisuuteen tähtäävillä ratkaisuilla. Tarvitaan aineellista ja henkistä turvallisuuden tunnetta, tekemisen meininkiä ja yhteistyön henkeä.

Kanta-Hämeen maakunta jäsenkuntineen on viime aikoina menettänyt asukkaitaan ja näin elinvoimaisuuden kehittyminen on vaarantumassa. Meillä on kuitenkin hyvät mahdollisuudet kääntää kehitys, mikäli ”toimeen tartutaan”. Hämeellä ja hämäläisyydellä on maassamme pääasiallisesti myönteinen leima ja mahdollisuuksia kuvamme edelleen kaunistamiseen on vaikka kuinka paljon. Ajatellaanpa vaikka upeaa luontoamme linnavuorineen, vesistöineen ja metsä- ja suoalueineen, ainutlaatuista kulttuurimaisemaamme, joka yhdistää historian, ihmisen ja ympäristön, koulutuspalveluja, kulttuuri- ja taide-elämäämme, urheilusaavutuksiamme. Meidän pitää vain ryhtyä tehokkaammin tiedottamaan ja markkinoimaan myönteisiä asioita alueestamme ja käyttää hyväksemme alueemme erinomaisuus.

Jos haluamme uusia asukkaita ja syntyvyyden kasvua, on meidän tarjottava pysyvien työpaikkojen rinnalla kohtuuhintaisia, muuttajien toiveiden mukaisia asumismahdollisuuksia. Tarvitaan lapsiperheiden erityistä huomioon ottamista, tarvitaan monimuotoisia päivähoitopalveluja, lapsen omatoimisuutta ja luovuutta tukevia kouluratkaisuja, monipuolisia kieliohjelmia, kansainvälisyyttä, ympäristötieteiden, teknisen kehityksen sisällyttämistä opetusohjelmiin.

Alueen kehittyminen vaatii myös sujuvia liikenneyhteyksiä ja -väyliä. Kanta-Hämeen tiet vaativat jatkuvasti kunnossapitoa ja korjauksia. Liikenteellinen valtasuonemme – päärata – tarvitsee mahdollisimman nopeasti kolmannen raiteen yhteyksien nopeuttamiseksi. VR:ltä on saatava nopeampia, joustavampia ja nykyisiä työoloja ja vapaa-aikaa paremmin huomioon ottavia aikatauluratkaisuja.

Kehitystä tarvitaan, mutta ei keinoilla millä hyvänsä. Suunnittelun vaikeus on arvioida oikein tulevaisuutta. Kanta-Häme on juuri sopivasti tai hankalasti kahden kasvavan, Tampereen ja Helsingin, välissä. Meillä on kaikki edellytykset kääntää ainutlaatuinen asemamme voitoksemme. Kasvava, elinvoimainen alue ponnistaa kokemusten, kotiseudun kunnioittamisen ja asukkaiden tyytyväisyyden perustalta.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset