fbpx
Kaupunkiuutiset

Kolumni: Kesäasukas on VIP-vieras - Mutta tietääkö kesävieras mihin paratiisiin hän on saapunut?

Timo Kaunisto Kuva: Jouni Harala
Timo Kaunisto Kuva: Jouni Harala

Muutama markkinastalinisti ja pisnesmaantieteilijä on ottanut asiakseen julistaa kaupunkien voittoa. Pakkautuminen elämään parinkymmenen neliön yksiöihin valtion asumistuella kuulemma virkistää kansantuotetta ja pelastaa ilmastonmuutokselta. Maaseutu on syytä jättää aarnimetsille ja villieläimille.

Tottahan tämä ei ole, vaikka stadi ja pari muutakin kylää Suomessa kasvaa. Tilastojen salatuin trendi taitaa olla monipaikkaisuus: asuminen monessa osoitteessa. Kyse on ihan tavallisesta maaseutu- ja kaupunkiasumisen yhdistämisestä, joka kasvaa koko ajan. Ykkös- ja kakkosasuntojen ero hämärtyy ja eläköityvillä suomalaisilla on entistä paremmat mahdollisuudet käyttää rakkaita paikkojaan.

 

Hämeenlinna on suuri suomalainen mökkikaupunki. Kotikaupunkimme sijainti on erinomainen ja sen vesien vartta on asuttu mökkeilymielessäkin jo toistasataa vuotta. Varsinkin virkeissä pitäjissämme elämä vilkastuu huhtikuun ja lokakuun väliseksi ajaksi. Mökkivieraat moninkertaistavat pitäjien pääluvun.

Mutta tietääkö kesävieras mihin paratiisiin hän on saapunut? Kerrotaanko hänelle Hämeenlinnan kulttuuri- ja palvelutarjonnasta? Onko kesäkaupungin nettikulttuuri ajan tasalla? Tarjotaanko hänelle mahdollisuutta vakituisempaan asumiseen kaupungissamme? Kuuntelemmeko vieraitamme vai vetäydymmekö itsekin mökeillemme piiloon hektistä loma-aikaa?

 

Hämeenlinnan markkinoinnissa pitäisi selkeästi näkyvämmin panostaa kahden paikan kansalaisiin. Häme voisi mainiosti profiloitua pääkaupunkiseudun lähimaaseutuna. Hämeenlinnan johdolle tekisi hyvää seurustella oppimismielessä välillä myös muiden maaseutukaupunkien kanssa ja jättää hengailu Jan Vapaavuoren kapinaryhmässä vähemmälle. Metallican konserttiin kaupunki kutsuu julkisuuden tuttuja kuurouttamaan korviaan mutta taitaapa jokainen kesäasukas olla kuitenkin se tärkein VIP-vieras.

 

Ensin pitäisi ratkaista pari suurta periaatekysymystä. Keskusta on johdonmukaisesti ajanut Hämeenlinnassa vapaa-ajan asuntojen muuttamista vakituiseen asumiseen. Olemme saaneet pieniä voittoja mutta läpimurto on tekemättä. Asumisen vapaus on perusoikeus mutta silti Hämeenlinna pelkää uusia tulokkaita. Heillä kuulemme voi olla vaatimuksia myös palveluista, joita ei haluta hajauttaa.

Lainsäädäntö on väljentynyt koko ajan ja uusittava maankäyttö- ja rakennuslaki jatkanee samaa linjaa. Meidän pitäisi tehdä Hämeenlinnasta modernin yhdistelmäasumisen ykköskaupunki Suomessa. Tämä vaatii aktiivista kuuntelua ja tehokasta markkinointia – sekä byrokratian jatkuvaa keventämistä. Kaupungin johto ja puheenjohtaja-Sarit: nyt olisi paikka jatkaa mainiota kahvittelukierrosta myös kesän tärkeimpien vieraidemme kanssa!

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset