fbpx
Kaupunkiuutiset

Kolumni: Keskustaan tulee lisää asuntoja – ja hyvä niin

Andrei Sergejeff Kuva: Muu
Andrei Sergejeff

Viime aikoina on Hämeen Sanomista saanut lukea monta hyvää uutista Hämeenlinnan keskustan asuntotarjonnasta. Keskustan asunnoilla nimittäin on kysyntää ja tähän kysyntään ovat halukkaita vastaamaan sekä kaupunki että sijoittajat. Viimeisin loistouutinen oli sunnuntain Hämeen Sanomissa. Kuten paikallislehdestä saimme lukea, Hämeenlinnan keskustaan on rakennettu paljon ajanmukaista vuokra-asumista ja lisää on tulossa.

 

Kolme hurraata sille! Koska jos me emme laadukasta keskusta-asumista tarjoa, joku toinen kyllä tarjoaa. Asuntomarkkinat ovat kuten mitkä tahansa muutkin markkinat. Jos jossakin ei ole kilpailukykyisiä tuotteita tarjolla, niin silloin niitä haetaan muualta.

 

Pohjimmiltaan tilanne ei eroa siitä, että asiakas haluaa ostaa talvitakin. Jos ensimmäisestä vaateliikkeestä ei sellaista löydy, niin silloin hän siirtyy seuraavaan. Ei asiakas osta lippalakkia vain sen takia, että niitä oli tarjolla ja talvitakkeja ei. Toki liike voi kieltäytyä ottamasta talvitakkeja valikoimiin, ennen kuin viimeinenkin lippis on myyty, mutta ei tällä itsepäisyydellä ole sanottavaa vaikutusta kummankaan vaatekappaleen kysyntään.

 

Hämeenlinnassa voimme kaihota aikoja, jolloin kysyntää oli muistakin kuin keskusta-asunnoista. Mutta tästä on yhtä vähän hyötyä kuin lippalakien tuputtamisesta talvitakkimarkkinoille. Vaikka ydinkeskustaan ei rakennettaisi neliötäkään lisää, ei reuna-alueiden asuntojen houkuttelevuus siitä nouse. Hämeenlinna joko vastaa kasvaneeseen keskusta-asumisen kysyntään tai on vastaamatta. Ja toistaiseksi on onneksi vastannut.

 

Tietysti voidaan ajatella niin, että jos keskustaan ei päästetä enempää ihmisiä asumaan, niin silloin löytyy aina niitä, joiden on pakko asua syrjemmällä. Eli pidetään tietoisesti asuntotarjonta vanhentuneena ja kilpailukyvyttömänä. Tämä ajatus on juuri niin huono, kuin miltä se kuulostaa.

 

Tietysti lisääntyneestä vuokra-asuntotarjonnasta seuraa kilpailua. Ja saattaa olla niinkin, että sijainniltaan kaikkein heikoimpiin asuntoihin ei löydy vuokralaisia ensinkään. Mutta sitten ei löydy. Kaupunkisuunnittelun perimmäinen tehtävä ei ole vuokranantajien tulojen takaaminen ajasta ikuisuuteen. Onneksi.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset