Kaupunkiuutiset

Kolumni: Kiertotalouden hyvät uutiset

Sirpa Pietikäinen Kuva: Muu
Sirpa Pietikäinen on kokoomusta edustava hämeenlinnalainen europarlamentaarikko.

Ilmastonmuutoksen ja resurssien ylikulutuksen kannalta meillä on hyviä uutisia. Maailmassa on paljon haasteita, jotka tulevat yllättäen emmekä tiedä, mitä niille pitäisi tehdä. Kiertotalouden, ilmastonmuutoksen ja luonnon monimuotoisuushaasteen osalta tiedämme haasteen. Miten loistavaa onkaan, että voimme rakentaa ratkaisuja tiedon pohjalta.

Lisäksi meillä on jo suurelta osalta teknologia ja keinot vastata näihin haasteisiin. Meillä on tarvittavat rahatkin.

Ongelma niin ihmisillä arjessaan kuin yrityksillä ja poliitikoilla on paradigman muutos. Ei voi suunnitella purjehtivansa maapallon ympäri, jos luulee maapallon olevan litteä. Taitomme ymmärtää ja käsitteellistää asioita ratkaisee kykymme vastaanottaa uutta tietoa ja muokata toimintaamme sen pohjalta.

Tarvittavat askeleet on suunniteltava sen mukaan, missä tavoitteemme resurssitehokkuuden suhteen ovat. Saavuttaaksemme suljetut resurssikierrot sekä päästöttömän ja luonnon monimuotoisuutta haittaamattoman yhteiskunnan, on meidän määriteltävä tarvittavat toimenpiteet siihen päästäksemme.

Kysymys, joka tulisi aina asettaa ensimmäiseksi, on mitä oikeasti tuotan ja mikä on se ihmisten tarve, joka pitää hoitaa. Mikäli vastaus kohdistuu vain yhteen tuotteeseen, kuten dieselautoihin, on hankalaa muuttaa ajattelua, mutta jos kohdistamme huomiomme, vaikka liikkumisen palveluihin, meille aukeaa mahdollisuus innovaatioihin.

Osaamista tarvitaan määrittelemään mitä ja miten tehdään ja tuotetaan. Koulutuksen sekä ylipistojen, tutkimuskeskusten ja mentoreiden merkitys nousee innovoinnin tukena. Uusille toimintatavoille on tulossa yhä enemmän rahoittajia; tarvitaan lisää välittäjiä, jotka osaavat yhdistää uusia toimintatapoja ja niiden rahoittajia.

Käyttöön tulee ottaa ”kymppikerroin”: sama tuotanto ja hyvinvointi kymmenyksellä nykyisistä resursseista ja päästöistä. Vasta sitten olisi kunnianhimo on riittävän korkealla.

On olemassa monia asioita, joita ei tarvitse omistaa. Kaikesta mahdollisesta on luotava vuokrattavaa, lainattavaa ja jaettavaa. Hyviä vuokraus- ja palvelumalleja on jo kehitetty toimistojen kalusteista, valaistuksesta ja mattohuollosta vuokrattaviin puutarhan pienkoneisiin. Vuokrapalvelun pitäisi kattaa kaikki sellainen, jota ei tarvitse omassa kaapissa tai käytössä olla useampia samanaikaisesti.

Isojen kokonaisuuksien, kuten liikkumisen, tekstiilien, ruokajärjestelmän ja rakentamisen kehittämiseksi tarvitaan oikeat taloudelliset kannusteet. Kunhan päätös tehdään, saamme paljon aikaiseksi.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset