fbpx
Kaupunkiuutiset

Kolumni: Koulukiusaaminen voi johtaa kuolemaan

Senni Maria Holstikko Kuva: Sara Aaltio
Senni Maria Holstikko. Kirjoittaja on valmentavan koulutuksen opiskelija ja tutustui työelämään kuluneella viikolla Kaupunkiuutisten toimituksessa. Kuva: Sara Aaltio

Koulukiusaamista tapahtuu usein koulussa, opettajien silmien kääntyessä. Se on usein henkistä, mutta jopa fyysistä.

Koulukiusaaminen johtaa yleensä masennukseen ja muihin mielenterveyden ongelmiin, sekä heikkoon itsetuntoon ellei siihen ajoissa puututa.

Mehän kaikki olemme erilaisia ja se on rikkaus. Jos kaikki olisimme samanlaisia, ei kenelläkään olisi mitään annettavaa. Ei olisi musiikkia, ei erityylisiä televisio ohjelmia tai kirjoja.

 

Miten koulukiusaamiseen pitäisi puuttua?

Mielestäni ensisijainen tehtävä on opettajilla, joiden tulisi puuttua kiusaamiseen, jos he sitä huomaavat tai kuulevat. Vaikka kiusaaminen tapahtuisi ainoastaan kaveripiirissä, missä itse kiusattu ei ole.

Perättömät juorut voivat levitä nopeastikin ja kouluun meno koituu ahdistavaksi kiusatun osalta. Se ei ole oikein. Kaikkien kuuluu saada koulurauha ja turvallinen kouluympäristö.

 

On olemassa Kiva koulu -kampanja, joka pyrkii estämään kiusaamista. Vaikka useissa kouluissa tämä kampanja onkin, se ei ole vähentänyt kiusaamista. Välillä koulut teettävät kyselyjä oppilaille, joissa on tietty aihe.

Otetaan esimerkiksi kiusaaminen. Kysytään onko henkilö x kokenut kiusaamista ja hän vastaan, ettei ole.

Mikään lappu ei kerro todellista vastausta, sillä kyselyissä on helppo valehdella. Mielestäni kyselyt pitäisi tehdä kasvotusten, niin näkisi oikeasti ihmisten reagoimisen. Mitä, jos lappuun vastaa, että on kokenut kiusaamista? Miten siihen reagoidaan, onko siihen edes reagoitu? Halutaanko oikeasti nähdä vain tilastot eikä kiusattua?

 

Jos kiusaamiseen puututaan, yleensä kiusatun ja koulukiusaajan välisessä haastattelussa kiusattu saa syyt niskoilleen sanottuaan väärän sanan.

Kiusaamiseen pitäisi puuttua tiukemmin. Esimerkiksi kiusattua ja kiusaajaa pitäisi tutustuttaa toisiinsa, varsinkin jos kiusaamista tapahtuu ala-asteella. Tutustuessa molemmat huomaisi, ettei toisessa ole mitään vikaan eikä toinen ole niin paha tyyppi mitä on luullut.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset