Kaupunkiuutiset

Kolumni: Kuka tarvitsee hirviövalmentajaa?

AP Sarjanto Kuva: Toni Rasinkangas
AP Sarjanto Kuva: Toni Rasinkangas

Viime päivien suuria puheenaiheita valtakunnassa on ollut muodostelmaluisteluvalmentaja Mirjami Penttisen palaaminen töihin. Taitoluisteluliitto lätkäisi Penttiselle vuoden kilpailukiellon epäasiallisen käytöksen vuoksi, mutta valmentajan työnantajan, Helsingfors Skridskoklubbin tuoreen päätöksen mukaan Penttinen saa palata valmennustyöhönsä.

Taitoluisteluliiton mukaan Penttinen syyllistyi urheilun eettisten sääntöjen rikkomiseen käyttämällä toistuvasti valmennettaviaan kohtaan epäasiallista kieltä, huutamalla ja nöyryyttämällä. Yleisradion julkaiseman jutun mukaan useampi luistelija on kertonut, että Penttinen on kehottanut valmennettaviaan tappamaan itsensä.

Telkkarista tuli taannoin Aaron Jamesin menestyskirjaan perustuva dokumentti Assholes: A Theory.

Dokkarissa esiintyvien psykologien mukaan on hyvin yleistä ajatella, että menestys antaa oikeuden olla välittämättä yleisistä käytösnormeista. Ympäristöään terrorisoiva ei näe vikaa käytöksessään, koska se tuntuu toimivalta. Lisäksi hänen ympäriltään yleensä löytyy aina ihailijoita, joiden mielestä tarkoitus pyhittää keinot.

Entisen huippuvalmentajan Alex Fergusonin mukaan brittiläisen jalkapallon taso romahti, kun koulujen futisjoukkueita alkoivat opettajien sijasta vetää oppilaiden vanhemmat ja sukulaiset. Fergien mukaan homma muuttui hyssyttelyksi.

Tiukka kuri ja kova vaatimustaso ovat kuitenkin täysin eri asioita kuin henkilön ihmisarvoon tai ulkoiseen olemukseen kohdistuvat solvaukset. Valmentajalta pitää löytyä muita keinoja auktoriteettinsa ylläpitämiseen kuin kauhun ja kiusaamisen ilmapiiri.

Viihdemaailmassa on jo pitkään ajateltu, että kusipäisyys myy. Tosi-tv-ohjelmiin haalitaan kaikenlaisia egoistisia urpoja järjestämään katsojille draamaa ja konflikteja.

Oma lukunsa on julkkiskokki Gordon Ramsay, jonka raivonpuuskia on saatu seurata useissa ohjelmissa. Lautasia seinään heittelevä keittiömestari on osa ammattikunnan folklorea, josta varmaan aika moni ottaa mallia.

Kerrotaan kuin sankaritarinaa, että englantilaisen keittiön kauhukakaraksi kutsuttu Marco Pierre White on niin hirmuinen, että sai kerran Ramsaynkin itkemään. Voi jukupätkä.

Täydellisyyden tavoittelu ei ole mikään syy käyttäytyä kuin sika. Minulta pääsee aina syvä huokaus, kun joku kutsuu itseään perfektionistiksi. Yleensä kyseessä on ihminen, jolla on hyvin epärealistinen kuva omasta tekemisestään ja merkityksestään maailmankaikkeudessa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset