Kaupunkiuutiset

Kolumni: Kuntoilusta tuli härskiä bisnestä, jossa henkilökohtaisen ohjaajan osaaminen voi olla heikompaa kuin asiakkaan

Kuva: Toni Rasinkangas

Liikuntakeskukset ovat tämän ajan hyvinvointitaloja.

Niissä luvataan auttaa, hoivata ja palauttaa liikunnan ilo. Korulauseista on luettavissa, että uuden elämän polulla ollaan mukana, vaikka mitä tapahtuisi.

Me autamme!

Kun nimen kirjoittaa paperiin, sitoutuu usein vuodeksi, pahimmillaan jopa kahdeksi, liikuntakeskuksen asiakkaaksi. Joka kuukausi tililtä häviää tietty summa rahaa, pääsit käymään salilla tai et.

Joku sanoo, että se motivoi: pakottaa treenaamaan, jotta ei tulisi olo, että raha valuu Kankkulan kaivoon. Toinen voisi sanoa, että se on härskiä sitouttamisbisnestä.

Ei kuitenkaan vielä riitä, että kuntokeskus saa joka kuukausi rahasi.

Näihin täyden palvelun taloihin kuuluu se, että niissä pyörii kaikenmoista personal traineria eli henkilökohtaista valmentajaa.

Idea on, että asiakkuuden ostaneelle kaupataan lisää kaikkea maan ja taivaan väliltä. Se kuuluu lupaukseen: haluamme auttaa ja kulkea rinnalla.

Jessus! Ei siis riitä, että maksaa kuukausittain jumpista ja salista. Jos erehtyy kysymään neuvoa jossakin saliliikkeessä, yritetään myydä henkilökohtaisen ohjaajan ohjaustuntia. Hämäräksi jää, miten se liike pitäisi tehdä.

Jos taas ohjaustunnilla erehtyy sanomaan, että liikkuvuus on vähän rajoittunut, pitäisi saman tien ostaa monen tonnin fustra-tunnit liikkuvuuden lisäämiseksi. Tätä kutsutaan lisäpalveluksi.

Jos näihin kaikkiin haksahtaa, tavallinen tallaaja on konkurssissa. Sen verran tyyristä on kuntoilubisnes.

Ärsyttävää on se, että ostaessaan lisäpalveluita et välttämättä tiedä, onko henkilökohtainen ohjaaja oikeasti asiantunteva.

Alalla liikkuu kaikenlaista tallaajaa muutaman kuukauden koulutuksen omaavista huippuasiantuntijoihin. On tuurista kiinni, kenen käsiin päätyy ja saako vastinetta rahoilleen.

Onneksi luontoarvot ovat nousussa. Metsässä tai kuntopolulla liikkuminen on vielä ilmaista. Siellä ei myöskään kukaan huutele perään tai yritä myydä mielikuvia paremmasta itsestäsi.

Vain tuuli humisee.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset