fbpx
Kaupunkiuutiset

Kolumni: Liikutko riittävästi? – Aina se ei ole pelkästään tahdon asia

Heli Karttunen Kuva: Toni Rasinkangas
Heli Karttunen Kuva: Toni Rasinkangas

UKK-instituutti julkaisi lokakuussa uudet liikuntasuositukset 18–64-vuotiaille. Pointtina on, että pienikin määrä liikuntaa päivässä on parempi kuin ei liikuntaa ollenkaan.

Tuoreeltaan suosituksia on kritisoitu liian löysiksi, mutta on niistä löydetty jotain hyvääkin. Reipas liikkuminen sekä istumisen haitat on huomioitu uusissa suosituksissa aiempaa paremmin. Myös unen laatuun tulisi kiinnittää huomiota, sillä unella on merkittävä osuus palautumisessa.

Suurin haaste vaikuttaa olevan saada liikkuminen osaksi ihmisten arkea – etenkin niillä, jotka eivät aktiivisesti ole koskaan liikkuneet.

 

Tätä kirjoittaessa päätän heti nostaa työtason ja kirjoittaa tekstini seisten.

Kuten Lasten liikunnan tuki ry:n toiminnanjohtaja Juha Liedes 17.11. Hämeen Sanomien haastattelussa totesi, esimerkiksi askelia ei päivän mittaan kerry, jos asiaan ei kiinnitä aktiivisesti huomiota.

Päivän aikana tulisi suosituksen mukaan ottaa ainakin 10 000 askelta. Kaikkea sykettä nopeuttavaa liikuntaa pitäisi harrastaa vähintään 2,5 tuntia viikossa tai vaihtoehtoisesti 1,5 tuntia rasittavaa liikuntaa. Lisäksi suuria lihasryhmiä ja tasapainoa tulisi kuormittaa ainakin kahdesti viikossa esimerkiksi porraskävelyllä, kuntosalitreenillä tai pallopeleillä.

Hengästyttää jo pelkästään näiden asioiden luetteleminen. Kuka ehtii tehdä kaiken tämän ja vielä palautuakin?

 

Himoliikkujalle, joka ei muuta harrasta, uudet liikuntasuositukset eivät varmaankaan ole ongelma.

Itse pyrin lenkkeilemään edes pari kertaa viikossa, mutta kun elämässä on muitakin harrastuksia, eivät arki-iltojen tunnit tahdo riittää.

Nykyisin kiinnitetään entistä enemmän huomiota myös kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Esimerkiksi kovin rankkaa treeniä ei kannata tehdä juuri ennen nukkumaanmenoa, sillä se voi vaikeuttaa nukahtamista. Tämäkin rajoittaa suositusten toteuttamista.

Viikonloppuna toki on enemmän aikaa, mutta ei kaikkia viikon treenejä voi oikein kerrallakaan vetää.

Suurin este liikkumiselle on usein korvien välissä, mutta vaikka tahtoa olisi, se ei pelkästään riitä. Täytyy olla myös aikaa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset