Kaupunkiuutiset

Kolumni: Luottaisitko sinä pelkkään robottiin autokuskina?

Heli Karttunen Kuva: Toni Rasinkangas
Heli Karttunen Kuva: Toni Rasinkangas

Sveitsin Genevessä ollaan maaliskuussa perustavanlaatuisten asioiden äärellä: YK:n alainen työryhmä pohtii täysautomaattisen ohjausjärjestelmän sallimista tieliikenteessä (HäSa 25.2.).

Käytännössä tämä tarkoittaa, että autoa saisi kuljettaa ihmisen sijasta pelkkä robotti. Samalla pohdittavana on tärkeä kysymys, johon ei vielä ole yksiselitteistä vastausta: Kenen on vastuu, jos automaattinen ohjausjärjestelmä ajaa kolarin?

Roboteissa ja automatiikassa on puolensa. Robotti ei esimerkiksi sorru inhimilliseen virheeseen tai saa sairaskohtausta kesken ajon.

Monissa nykyautoissa onkin jo avustinjärjestelmiä ja automaatiota helpottamassa ajamista sekä parantamassa turvallisuutta.

Myös Suomessa on kunnostauduttu automaattisten ajoneuvojen kehittelyssä. Sellainen nähtiin Hämeenlinnassa viime lokakuussa, kun robottibussi piipahti koeajolla Visamäessä. Kyseinen ajoneuvo oli tosin vielä kaukana täysautomatiasta: yksi robottibussi tarvitsi liikenteessä avukseen kaksi turvaoperaattoria.

On epävarmaa, yltääkö tekniikka koskaan täysautomaation tasolle. Esimerkiksi keskiviikkona Yle uutisoi, että Yhdysvaltain kansallinen liikenneturvallisuuslautakunta moitti autoyhtiö Teslaa ja Yhdysvaltain viranomaisia vuonna 2018 tapahtuneesta turmasta, jossa mies kuoli automaattiohjatun auton törmättyä betoniesteeseen. Puutteita oli niin auton turvajärjestelmissä kuin viranomaisvalvonnassakin.

Toistaiseksi robottien on myös testeissä ollut vaikea selviytyä monimutkaisista ajotilanteista. Lisäksi näillä leveysasteilla ilmasto asettaa tekniikalle omat vaatimuksensa. Sumu, loska, puuterilumi ja muiden autojen nostattamat vesisuihkut ovat osoittautuneet roboteille ylivoimaisiksi.

Ihminen saattaa tehdä virheitä, mutta myös tekniikka voi pettää.

Ihan vielä en ehkä luottaisi pelkkään robottiin autokuskina.

Ihminen voi sentään käyttää luovuuttaan ja kokemustaan hyödyksi tilanteissa, joissa eteen tulee jotain odottamatonta. Robotti tekee vain sen, mitä siihen on etukäteen ohjelmoitu.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset