fbpx
Kaupunkiuutiset

Kolumni: Mahdollisuuksien Varikonniemi

Seppo Rehunen Kuva: Raatikuva
Seppo Rehunen Kuva: Raatikuva

Kallioniemi, Hätilänniemi, Linnaniemi, Linnasaari, Hätilänkallio, Sahanniemi, Varikonniemi. Monella nimellä kutsuttu, värikästä historiaa tihkuva myyttinen alue on täynnä mahdollisuuksia.

 

Wikipedia kertoo Varikonniemen olevan vehreä ja suosittu kaupunkilaisten lähiluontokohde, joka on monelle kasvi- ja eläinlajille elinehto. Olen Wikipedian kanssa vain osittain samaa mieltä. Toki alueen läpi kulkee suosittu kevyen liikenteen väylä ja näkymiä Linnan suuntaan on avarrettu, mutta edellytyksiä on enempään.

 

Alue on pääosin hoitamatonta ryteikköä, suoranaista viidakkoa. Junalla pohjoisesta tultaessa näkymä on ehkä Suomen kaunein heti rautatiesillan jälkeen, mutta Varikonniemen kohdalla on syytä sulkea silmät. Näky on surkea. Olisi hienoa, jos junasta näkyisi historiaa kunnioittaen ja sen erityispiirteitä korostaen ehostettu metsikkö ja virkistysalue.

Rautakausi, keskiajan käsityöläis- ja kauppiasasutus, parisataa henkeä työllistänyt höyrysaha vieläkin jäljellä olevine tiilirakennuksineen, aika puolustusvoimien varikkoalueena ja harvinaisuuksiakin sisältävä puusto hukkuvat hoitamattomuuteen. Ellei mitään tehdä, historia rapistuu peruuttamattomasti.

 

Kaupungin laajeneminen Vanajan itärannalle on muuttanut alueen luonteen. Kaksikymmentä vuotta sitten puolustin alueen villiä luonnonmukaisuutta, mutta en enää. Varikonniemi on nyt keskustan reuna-aluetta eikä Sairionrannan ja Asemanrannan lisääntyvän asutuksen väliin jäävä hoitamaton aarnioalue ansaitse sellaisenaan puolustamista. Alueessa on aineksia elämyskohteeksi.

 

Ehdotan, että kaupunki laatii Varikonniemen muinaismuistoalueen kehittämisestä suunnitelman osana kansallista kaupunkipuistoa. Suunnitelmaa voi toteuttaa maltillisesti ja pitkäjänteisesti, kuten kaupunki on kehittänyt rantareittiä ja kaupunginpuistoa. Onnistuminen varmistuu, kun kaupunki ottaa suunnitteluun ja toteutukseen mukaan parhaat osaajat.

 

Lepaan Puutarhaoppilaitos on kokenut toimija ja Puolustusvoimat saattaisi auttaa varikkorakennusten raunioituneiden perustusten turvallisessa raivaamisessa. Lisäksi uskon, että asukkaista löytyy vapaaehtoisia talkoolaisia, jos kaupunki järjestää julkisen siivoustempauksen. Alueella työssä olleistakin ja heidän jälkeläisistään on hyvä apu ja kaupungissa on useita Varikonniemen tulevaisuudesta huolta kantavia yhdistyksiä.

 

Kaupungin kokonaiskehittämisen kannalta Varikonniemeen liittyy kaksi ikuisuushanketta: Vanajaveden suihkulähde ja kävelysilta. Suihkulähde on niin halpa, että väitetty kalleus ei enää riitä sen puuttumisen syyksi. Yhteistyötä kannattaa yrittää hotelli Vaakunan kanssa ja tuskinpa Asemanrannan uudet majoitus- ja kahvilayrittäjätkään suihkulähdettä vastustavat.

 

Kävelysilta yhdistäisi Vanajan rannat, tuo itärannan asukkaat kävelyetäisyydelle keskustasta, on yksi nähtävyys lisää ja palauttaa keskiaikana vallinneen tilanteen, jolloin silloisesta Hätilänniemestä pääsi oikaisemaan linnalle jalkaisin siltaa pitkin.

 

 

 

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset