fbpx
Kaupunkiuutiset

Kolumni: Maradona ja meidän Matti – Kuin peurat ajovaloissa

Kuva: Toni Rasinkangas
Kuva: Toni Rasinkangas

Katselin viikolla tuoreen, maailmanlaajuista huomiota herättäneen dokumentin jalkapallolegenda Diego Maradonan noususta ja tuhosta. Elokuvan on ohjannut brittiläinen Asif Kabadia, joka voitti Oscar-palkinnon edellisellä henkilökuvallaan nuorena kuolleesta poplaulajasta Amy Winehousesta.

Kummassakin rainassa kantavana teemana on ylivertaisen lahjakkaan ihmisen murtuminen julkisuuden paineissa. Vaikka niin Winehousen kuin Maradonankin syöksykierrettä vauhditti huumeidenkäyttö, suurimpina roistoina heidän tarinoissaan näyttäytyvät sensaatio-otsikoilla mässäilevä media, ystäviksi tekeytyvät hyväksikäyttäjät ja palvova yleisö, joka haluaa ahmia idolinsa elävältä vain hyljätäkseen hänet vastoinkäymisten tultua.

 

Maradonasta kertovassa dokumentissa minua puhutteli erityisesti hänen fysioterapeuttinsa kertomus siitä, kuinka jalkapalloilijassa eli rinnakkain kaksi toisiaan vastaan taistelevaa persoonaa: maanläheinen ja ystävällinen Diego sekä jumalan asemaan korotettu, suihkuseurapiirien keskipisteenä oleva Maradona.

Villa Fieriton hökkelikylässä kasvanut poika ei pystynyt seisomaan koko maailman valokeilassa omana itsenään, vaan tarvitsi sivupersoonan kestääkseen sen poltteen. Ajan myötä Maradona sai otteen Diegosta ja kokaiini astui kuvioihin.

 

Jotain samanlaista lienee ollut omassa olympiasankarissamme Matti Nykäsessä, joka yhtäällä näyttäytyi reiluna, nöyränä kaverina ja toisaalla remusi karmit kaulassa juoppohulluna pahoinpitelijänä. Kuin peurat ajovaloissa, siltä molemmat supertähdet näyttivät julkisuudessa.

Heidän alamäkensä muisteleminen menee tunteisiin ja vetää mielen matalaksi. Maradona toki elää vielä, joten viimeinen luku hänen tarinastaan on yhä kirjoittamatta.

 

Ihmisten mielipiteet näyttäisivät jakautuvan jyrkästi siinä, kuinka näiden kahden perintöä pitäisi käsitellä. Jotkut antaisivat urheilusankaruuden tähden kaiken anteeksi, toisten mielestä siviilielämän synnit tahraavat saavutuksetkin. Minulla ei ole tähän mitään vastausta. Ajattelen vain, että kumpikin on ansainnut sekä myötätunnon että tuomion.

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset